Одржан стручни скуп на тему „Партиципација верских медија у остваривању јавног интереса у информисању“ у Крагујевцу

Стручни скуп на тему „Партиципација верских медија у остваривању јавног интереса у информисању“, у организацији Радија Златоусти, одржан у Богословији Свети Јован Златоусти у Крагујевцу.

По благослову Његовог Преосвештенства епископа шумадијског г. Јована, у понедељак, 30. октобра 2017. године, у Богословији Свети Јован Златоусти одржан је стручни скуп на тему „Партиципација верских медија у остваривању јавног интереса у информисању“. Скуп је организовао Радио Златоусти Српске православне епархије шумадијске.

Тема скупа, који је финансијски подржало Министарство за културу и информисање Републике Србије, јесте јавни интерес у јавном информисању и како направити медијске садржаје који ће унапређивати друштвени напредак.

Јавни интерес у области јавног информисања прецизиран је чланом 15. Закона о Јавном информисању и, можемо слободно рећи,  верски медији су у потпуности одговорили на одредбе које прописује законодавац, јер истинито, непристрасно, правовремено и потпуно информишу све грађане Републике Србије, информишу и припаднике српског народа који живе на територији ван Србије. Верски медији исто тако врше информисање иностране јавности на страним језицима, нпр. редакција Информативне службе Српске Православне Цркве.

Медијски садржаји верских медија на овај или онај начин, у мери којој је то могуће, такође кроз своје садржајне емисије одговарају на питања заштите и развоја људских права, унапређивање социјалног друштва, слободног развоја личности, заштите деце и младих. Верски медији посебно имају едукативни и просветитељски карактер, и исто тако непрестано раде на унапређивању медијског и новинарског професионализма. Ово би се све могло казати речником секуларне државе, али се на скупу истиче чињеница да су верски медији специфични, првенствено по томе што проносе јеванђељску реч и отуда се не могу да се подведу под медије које свакодневно имамо прилику да читамо, чујемо, видимо.

На почетку скупа присутне је поздравио протојереј Милић Марковић, главни уредник Радија „Златоусти”, подсетивши на речи Епископа шумадијског Јована на дан када је године овај медиј основан (Петровдан 2009. године) да црквени радио треба да буде „звоно које позива на молитву”. -Свих ових година Радио „Златоусти” управо то и чини са циљем да верни народ позива на молитву, односно, да народ има лични однос са Богом, и да пројављује своју веру у цркви и у своме животу. Они који су са Богом, треба да, пре свега, сведоче истину, истакао отац Милић Марковић, додавши да за све верске медије, поред тога што позивају на молитву и у заједницу са Богом,  један од примарних циљева треба да буде остваривање јавних интереса.

Крстоносни прота је подсетио и на Устав Републике Србије и Европску конвенцију о људским правима у којима стоји „да сваки човек има право на благовремено, правовремено и потпуно објективно информисање”.

У име Министарства културе и информисања Републике Србије учеснике скупа је поздравила гђа Драгица Благојевић, самостални саветник Министарства културе и информисања Републике Србије.

На почетку прве сесије, др Татјана Вулић, ванредни професор на Департману за комуникологију и новинарство Философског факултета у Нишу, а с обзиром на то да је Радио „Златоусти” основан на Петровдан, подсетила је на историјску чињеницу да су се управо на Петровдан у Крагујевцу чули први захтеви за слободу говора у Србији, од чланова Народне скупштине 1848. године, које је окупио тада млади писар Јеврем Грујић.

Др Татјана Вулић је, између осталог, казала да је до почетка 90-их година прошлог века медијски простор за све верске медије био потпуно затворен. Данас, пак, „презентовање верских учења” не можемо да замислимо и без верских медија. Др Вулић је истакла и новине наше Цркве Православни мисионар, који је у потпуности одговорио времену по текстовима, изгледу, дизајну, и препознатив је у овом дигиталном добу високе техноогије.

Са православно-теолошког аспекта, на тему партиципирања верских медија у остваривању јавног интереса у информисању говорио је протојереј-ставрофор др Зоран Крстић, професор Социологије хришћанства на Православном богословском факултету Универзитета у Београду и ректор крагујевачке Богословије Свети Јован Златоусти. Из излагања др Крстића видимо да је као тема стручног скупа начелно питање: како уопште верски медији могу да партиципирају у питањима од општег јавног интереса с обзиром на то да су они специфични медији усмерени на верујуће људе. Са друге стране,  можемо у одређеним, бројним ставовима хришћанства пронаћи основу за један много шири приступ.

Током стручног скупа провејавало је питање чиме треба да се баве верски медији, да ли да буду отворени за све теме и да ли могу имати критички став на друштвене теме и појаве које нису у складу са јеванђељским принципима живљења. -Свако појединачно питање има своју духовну димензију, сматра др Крстић, чији је закључак да је циљ и мисија верских медија – залагање за заједничко (опште) добро.

По мишљењу гђе Гордане Јоцић, одговорне уреднице Радија „Златоусти” и иницијаторке скупа радио на коме ради је и медиј заједнице. -Иако је наш оснивач Српска Православна Црква, односно Епархија шумадијска, ми нисмо искључиво верски медији. Наша визија је да морамо да служимо грађанима ове локалне средине у којој живимо и радимо и да благовремено одговоримо на потребе те заједнице. Грешимо када програм конципирамо на основу онога што ми желимо да представимо публици, а не на основу онога што њу заиста интересује.

У другом делу скупа своја искуства са присутнима поделили су гости и представнци римокатоличких и исламских медија: монсињор др Андрија Анишић, главни и одговорни уредник Радио Марије из Суботице, који је казао да је Божји благослов да у Србији постоји овај радио који егзистира у седамдесет земаља. Време и фреквенцију Радио Марија дели са Радијом Славословље.

Господа Муедиб Шахиновић, координатор медија и медијских активности Исламске заједнице Србије, и Салахудин Фетић, главни и одговорни уредник „Гласа Ислама” Исламске заједнице у Србији,  казали су да су верски медији одговорни и најпозванији да осим вере говоре о свим сегментима друштвеног живота.

Званичан део скупа „Партиципација верских медија у остваривању јавног интереса у информисању“ завршен је излагањем г. Срећка Петровића, оперативног уредника листа „Православље” и часописа „Теолошки погледи”, који је  истакао  да је дуга историјска традиција писане речи у нашој Светој Цркви. Сви штампани медији које основао Свети Архијерејски Синод Српске Православне Цркве дали су велики допринос писању о бројним друштвеним проблемима не само у нашој земљи, већ и у свету.

После званичног дела скупа, у поподневним сатима,  уследила је дискусија чији је општи закључак био да верски медији морају да реагују и прате сва друштвена збивања, да управо на том пољу и плану буду одважни. Верски медији морају увек да инсистирају на високој професионалности, тачности, истини, објективности и високоморалним и етичким циљевима. Апостолска мисија коју врше верски медији свакако је вредна сваке хвале и особите пажње друштвене заједнице.

По мишљењу др Зорана Крстића, стручни скуп у Крагујевцу је подстакао неколико различитих тема од којих би свака, по њему, заслуживала посебан стручни састанак. Резултате овог скупа можемо посматрати кроз будуће међусобно умрежавање верских медија и размену верских садржаја.

Стручном скупу су присуствовали, поред поменутих говорника, и: протојереј-ставрофор Марко Папић, главни и одговорни уредник Радија Милешеве из Пријепоља; протојереј Стевица Илић, главни и одговорни уредник Радија Тавор из Бачке Паланке; јереј Бранислав Шијачић, главни и одговорни уредник Радија Благовесник из Сомбора; Боро Остојић, програмски уредник Радија Славословље из Суботице; новинар Валентина Карановић са Радија Беседа; протонамесник Слободан Алексић главни и одговорни уредник Радија Источник из Ваљева  и новинар на том радију Јадранка Јовановић; Јелена Јеж, новинар Радија Слово љубве; Борис Милосављевић са Коперникус радија из Јагодине; у својству посматрача био је Ранко Стојиловић, новинар Радио Београда, Други програм.

Редакција Радија Златоусти је такође узела учешће на овом скупу и, уз то, показала се као изванредан домаћин чему предњачи Гордана Јоцић. Речи хвале свакако припадају особљу Богословије које је потврдило да има на располагању капацитете за одржавање разних скупова, семинара, стручних окупљања.

Извор: СПЦ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *