Представљање капиталног дела у издању Музеја СПЦ

Др Миљана Матић: Српски иконопис у доба обновљене Пећке патријаршије 1557-1690

Музеј Српске Православне Цркве у оквиру пратећег програма изложбе Српско уметничко наслеђе на Косову и Метохији. Идентитет, значај, угроженост (Галерија САНУ, Кнез Михаилова 35, Београд) чији је организатор Српска академија наука и уметности, а суорганизатори Музеј Српске Православне Цркве и Народни музеј у Београду у петак, 3. новембра 2017. године, у 12 часова  у Свечаној сали Српске академије наука и уметности у Београду (Кнез Михаилова 35, II спрат) представиће књигу Српски иконопис на подручју обновљене Пећке патријаршије 1557-1690 ауторке др Миљане Матић. Након промоције књиге предвиђен је обилазак изложбе.

Са благословом Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја и Светог Архијерејског Синода, Музеј Српске Православне Цркве објавио је књигу „Српски иконопис у доба обновљене Пећке патртијаршије 1557−1690“ аутора др Миљане Матић.

У овој публикацији, која представља измењено и допуњено издање истоимене докторске дисертације, прикупљени су подаци о иконама Срба иконописаца са подручја обновљене Пећке Патријаршије чија се јурисдикција протезала на територију неколико данашњих држава: Србију, Црну Гору, Босну и Херцеговину, Хрватску, Македонију, Бугарску, Мађарску и Словачку.

Поред расправног дела који се састоји од шест поглавља (1. Историографија, 2. Обнова и уметничке прилике, 3. Опис, теме и иконографија на иконама и иконостасима, 4. Развојне линије српског иконописа, 5. Завршна разматрања и 6. Закључак), књига има и каталошки део у оквиру кога је свака икона обрађена појединачно, заједно са српскословенским натписима и најважнијом литературом.

Пописане су и иконе из овог периода које су уништене или нестале током ратних збивања на простору Хрватске, Босне и Херцеговине и Косова и Метохије. На 603 странице се уз обиље репродукција (око 700) читаоцима нуди увид у свет српских позносредњовековних икона, међу којима су ремек-дела мајстора Лонгина, Георгија Митрофановића, Јована, Андреје Раичевића, Радула и Димитрија.

Подаци о публикацији:
Назив: „Српски иконопис у доба обновљене Пећке патртијаршије 1557−1690“
Аутор: др Миљана Матић, историчар уметности
Издавач: Музеј Српске Православне Цркве
Главни и одговорни уредник: ђакон Владимир Радовановић, управник Музеја СПЦ
Рецензенти: проф. др Драган Војводић и проф. др Зоран Ракић, Филозофски факултет Универзитета у Београду
Штампа: Штампарија издавачке фондације Архиепископије београдско-карловачке Српске Православне Цркве, тираж 1000, 603 стр. ‒ Напомене и библиографске референце уз текст. – Резимеи на енглеском и руском језику. ‒ Регистри (именски, иконографски, по мајсторима, по збиркама ‒ топографски)

ISBN 978-86-85917-15-8
COBISS.SR-ID 230788620

Књига се може купити у Музеју Српске Православне Цркве, у продавницама Српске Патријаршије или наручити путем телефона 011/2638875 или електронском поштом muzejspc@gmail.com

Извор: СПЦ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *