Прослављена храмовна слава у Новој Пазови

Верни народ при храму Свете Петке, на челу са својим старешином, протојерејем-ставрофором Милетом Јокићем,  архијерејским намесником старопазовачким , молитвено и свечано је прославио спомен Свете Петке.

У четвртак, 26. Октобра, служено је Вечерње богослужење с почетком у 18 часова, а служили су војни свештеници јереј Ђорђе Стојисављевић из Новог Сада, јереј Предраг Докић  из Инђије,  парох  новопазовачки  јереј  Сава  Мишановић и новопазовачки ђакон Светогор Сандић.

Дивном беседом верном народу се обратио јереј Ђорђе Стојисављевић у којој је дао дивне примере о улози жена  у хришћанству. Око 19 часова је служена  Света Тајна  Јелеосвећења, коју је вршило четрнаест свештеника : протојереј-ставрофор Миле Јокић, протојереј-ставрофор Данило Стегњаић из Голубинаца, протојереј-ставрофор Милутин Илић из Јакова, протојереј-ставрофор Кристо Алексић из Нове Пазове, протојереји Миодраг Лујић из Старе Пазове,  Лазар Кашић из Војке, Никола Деспот из Старе Пазове, јереји  Слађан Видаковић из Старих Бановаца,  Зоран Ерић из Старе Пазове, Велибор Симић из Крњешеваца, Милан Главашевић из Попинаца, Александар Маџаревић из Нових Бановаца,  Дарко Кончаревић из Батајнице, Стефан Трифковић из Сурдука и ђакон Светогор Сандић. Молитвено су с нама учествовали протонамесник Ђорђе Ковљен из Белегиша,  јереји Александар Класнетић из Инђије, Марко Симић и Предраг Антонијевић из Нове Пазове, вероучитељи Димитрије Милановић, Илија Алексић, са студентима Православног богословског факултета.  После Св. Тајне Јелеосвећења, док је народ прилазио на помазивање јелејем,  Акатист Светој Петки су читали јереј Александар Маџаревић и ђакон Светогор Сандић.

У петак  27. октобра, у 9 часова, Литургију су служили протојереј Радомир Сандић из Војке, протојереј Богдан Михајловић из Нове Пазове, протојереј Миодраг Лујић из Старе Пазове, протојереј Александар Цвитановић из Старих Бановаца, протонамесник Ђорђе Ковљен из Белегиша, јереј Богољуб Миловановић из Инђије, јереј Дарко Кончаревић из Батајнице, јереј Предраг Антонијевић из Нове Пазове, ђакон Станко Лакетић, професор сремскокарловачке богословије, и ђакон Светогор Сандић из Нове Пазове. Појао је хор „Св. Владика Николај Српски“ из Нове Пазове, на челу са проф. музике диригентом Тамаром Пајдић.  Протојереј Радомир Сандић је у беседи направио паралелу између мудрости мудрих девојака и неразумности неразумних девојака, према тумачењима Светих Отаца на празнично јеванђеље. После опхода око храма, пререзани су славски колачи, а протојереј-ставрофор Миле Јокић се захвалио  свештенству, народу, али  и  кумовима којих је било преко двадесет и који сваке године имају жељу да кумују на овај дан.

Увече, у 18 часова, Акатист Светој Петки су служили протојереј-ставрофор Миле Јокић, архијерејски намесник старопазовачки, протојереј Богдан Михајловић и протојереј Сретен Лазаревић, архијерејски намесник и парох румски. После поучне беседе оца Сретена, деца која похађају часове веронауке су рецитовала једну дужу песму и на занимљив начин све нас подсетили на детињство, тј. како смо учили да се прекрстимо . На крају , отац Миле Јокић се захвалио свима за све и подсетио на речи Апостола: “А добро чинити, да нам не досади…“ (Гал.6,9)

ђакон Светогор Сандић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *