ПРАЗНИЧНА ЛИТУРГИЈА И АКАТИСТ ПРЕД МОШТИМА СВЕТЕ ПЕТКЕ У СРЕМСКОЈ МИТРОВИЦИ

У петак 27. октобра на празник Свете мати Параскеве – Свете Петке , храм Светог великомученика Димитрија у Сремској Митровици био је место великог духовног сабрања. У преподневним часовима служена је Света литургија са освећењем и сечењем славских колача да би у вечерњој служби Његово Преосвештенство  Епископ сремски Господин Василије са свештенством служио акатист поред кивота са делом моштију славне светитељке. Свете мошти претходно су у свечаној литији пронете  централном  градском улицом  и тргом.

Молитвену припрему за велики празник током читаве недеље Дана Свете Петке у највећем сремском граду чинили су многобројни духовни догађаји и богослужења, односно акатисти, Света тајна  Јелеосвећења и празнично бденије којима је присуствовало мноштво благочестивог верног народа.

Беседећи присутним верницима пре него што је извршено њихово помазивање светим уљем, Епископ Василије између осталог је рeкао:

Читава хришћанска васељена спомиње и слави име славне светитељке Преподобне мати Параскеве. Бог је подарио овој епархији благодаћу Духа Светога и благовољењем наших архијереја – мојих претходника који су столовали у Епархији сремској,  да нам донесу и приуште део светог тела Преподобне мати Параскеве које се и данас чува  у увом прекрасном и мученичком граду. Ми смо браћо и сестре поносни и треба да будемо радосни у Господу што нам је дао такав прекрасни дар. То је благодат Духа Светога и Господ нас је управо преко ових светитеља походио. Зато сви ми који прилазимо  светим моштима треба да имамо искрену веру која ће чинити чудо у нашим срцима.“

Дејан Мостарлић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *