Дани Свете Петке у Сремској Митровици

У сусрет великом  православном  празнику Преподобне  мати Параскеве – Свете Петке, свештенство  сремскомитровачког Саборног храма Светог Великомученика Димитрија  предвођено старешином храма протојерејем-ставрофором Гвозденом Арамбашићем уприличило је низ молитвених и духовних дешавања обједињених под називом Дани Свете Петке у Сремској Митровици.

    Непосредан повод за узвишену духовну припрему овог празника јесте и чињеница да се у највећем градском храму деценијама уназад налази део моштију славне светитељке које је својевремено донео блаженопочивши  Епископ сремски Андреј. Врхунац прославе биће на дан Свете Петке у петак 27.октобра када ће након служења акатиста светитељки у пратњи Епископа Сремског Господина Василија део светих моштију из храма у свечаној литији бити пронет градским улицама Сремске Митровице.

Обележавање Дана Свете Петке отпочело је редовним читањем акатиста у петак 20.октобра и настављено је уобичајеним вечерњим и недељним Богослужењима након којих је у недељу 22.октобра у Свечаној сали Српског дома емитован документарни филм о Светој Петки уз поздравну реч проте Гвоздена и духовне поуке протонамесника Радослава Радовановића.

Наредног дана-у понедељак 23.октобра  након одслуженог акатиста у храму Светог Димитрија  посетиоцима и свештенству окупљеним у сали Српског дома обратио се протојереј-ставрофор  проф. др Драгомир Сандо који је одржао богонадахнуто предавање о Светој Петки проширујући своју беседу на питања значаја и суштине подвига светитељства, односно чврстине вере и духовних опредељења светих људи међу којима је свакако била и Света Петка.

„ Света Петка била је истинска мајка на духовном плану и зато је оправдано називамо том великом речју – мајком. Показала је апостолску снагу речи, велику одлучност, карактер, ревност у вери и наравно љубав. Све су то одлике правог материнства. Сигурно да нема човека који јој се није обратио у својим духовбим потребама. Верујем да ће у овом граду оживети наша свест и сазнање да у моштима Свете Петке имамо велику светињу и духовну помоћ“ истакао је протојереј Сандо који је укратко описао подвижнички пут светитељке и њених  моштију  од  Мале Азије преко Цариграда, Свете земље, Бугарске, Србије и румунског града Јашија у коме се и данас налазе.

Професор Сандо који је део своје свештеничке службе провео у Сремској Митровици и  домаћини ове духовне вечери, протојереј-ставрофор Гвозден Арамбашић и протонамесник  Радослав Радовановић навели су примере неколико очигледних исцељења и чуда везаних за свето име Мајке Параскеве која су се десила управо становницима највећег сремског града.

Молитвено ревновање у храму Светог Великомученика Димитрија наставља се служењем акатиста у уторак и чином јелеосвећења заказаним за среду 25. октобар са почетком у 18 часова. Празнично бденије служиће се у предвечерје празника а Света литургија на дан Свете Петке у петак 27. октобра почиње у 9 часова. Акатист који ће поред моштију светитељке служити Епископ сремски Господин Василије са свештенством почеће истог дана у 18 часова.

Дејан Мостарлић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *