Завршени 11. “БРАНКОВИ ДАНИ” у Вуковару

Пригодним програмом одржаним 8. октобра 2017. године у дворани родне куће нобеловца Лавослава Ружичке, свечано је затворена овогодишња културна и духовна манифестација “Бранкови дани у Вуковару”.

Ова манифестација, сећање је на вечно младог песника Бранка Радичевића који је, као дете, у срећним данима свога живота долазио на Добру воду, а највећи део свог живота, провео у Сремским Карловцима.

Жеља организатора је да овом манифестацијом суграђане и све људе добре воље подсете на песника чија је мајка родом из Вуковара, а кроз стихове, песме и игру пробуде и подсете људе на љубав и радост живота упркос тешком времену у којем живимо.

Први програмски дан био је 24. септембра када је манифестација свечано отвoрена, а у програму су учествовали: јереј Марко Шукунда, парох трпињски, ученици, чланови СКД “Просвјета” пододбор Борово и деца предшколског узраста из Вуковара и Борова насеља.

Други програмски дан, уприличен 1. октобра под називом “Тамбур, тамбур ситна тамбурице” био је садржан наступима рецитатора Гимназије Вуковар, Певачке групе “Наши корени” из Борова, Етно групе “Ђурђевак” из Боботе, КУД-а “Јован Јовановић Змај” из Бијелог Брда и Школе фолклора “Раковац” из Раковца код Новог Сада.

Традиционални интегрисани радни дан за ученике основних школа одржан је 2. октобра. Ове године у интегрисаном дану учествовали су ученици основних школа из Вуковара и Бјелог Брда.

У програму последњег дана манифестације, 8. октобра, учествовали су ВСПД “Јавор” из Вуковара, рецитатори, средњошколци и Друштво српско-грчког пријатељства “Ирида” из Сремске Митровице, под руководством Александре Гаруновић.

Била је велика радост, почетак нове сарадње између Удружења „ Ирида“ и српске парохије у Вуковару. Изграђен је нови мост љубави Христове, пријатељства и музике.

Митровчани су веома срдачно и радосно прихваћени од стране публике и домаћина.

У свим свечаним данима, посећеност је била изузетно велика и сви су имали прилику да уживају у богатим програмским садржајима.

Као и свих претходних година, расписан је литерарни конкурс “Ружица Радичевић”, а од великог броја пристиглих радова у три конкуренције, награђено је  девет. Организаторе посебно радује интерес школа које наставу изводе на српском језику и ћириличном писму.

На самом крају, у име организационог одбора, главни организатор овогодишње манифестације, јереј Вукашин Цветојевић, православни парох II парохије у Вуковару, у храму Свете Параскеве, Добре воде, уручио је награде добитницима и захвалнице, онима, који су помогли да се традиционална манифестација реализује.

вероучитељ Александра Гаруновић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *