Његово Преосвештенство Епископ сремски Г. Василије освештао храм Светог Аргхангела Михаила у Илоку

У Недељу 17. по Духовима, 18.9/1.10, били смо сведоци и учесници великог духовног славља у граду Илоку (Р. Хрватска), једној од најстрадалнијих парохија Богомчуване Православне Епархије сремске.

Овога дана, који створи Господ да се радујемо и веселимо у њему, освећен је Храм Светог Аргхангела Михаила који је засијао у пуном сјају након 75 година од како је до темеља срушен од стране усташа у Другом светском рату.

Чин малог освећења је извршио надлежни Епископ Сремски Господин Василије, а након тога Епископ је служио Свету Архијерејску Литургију. Његовом Преосвештенству су саслуживали: протојереј-ставрофор Миле Јокић, парох новопазовачки, протојереј-ставрофор Радомир Мишић, парох и арх. намесник шидски, протојереј Зоран Јагодић, парох шидски и илочки, протонамесник Ђорђе Ковљен, парох белегишки и протођакон Слободан Вујасиновић.

У току Свете Литургије, молитвено смо се сетили и узорних делатника на њиви Гоподњој, упокојених: Архиепископа београдског и Митрополита све Србије (1833-1859) Петра Јовановића, који је рођен у Илоку 1800. године, новопредстављеног Епископа осечкопољског и барањског Лукијана, пароха илочких, страдалног од усташа и комуниста протојереја Душана Летића, који је одслужио последњу Св. Литургију у Храму пре његовог рушења, протојереја Радована Миљковића и протојереја Саве Јовановића.

Лепоти овог Богослужења и сабрања, појањем је допринео и Црквени хор Свети Николај Србски из Нове Пазове на челу са хоровођом Тамаром Пајдић, професором музике, а под духовним руководством проте Милета Јокића.

Овом свечаном догађају, присуствовало је, поред градоначелнице Илока, представника Срба у Р. Хрватској и суседних општина из Р. Србије (Б. Паланке и Шида) и малобројно стадо Христово из Илока, али и одређен број верника из суседних места (Шида, Б. Паланке, Вуковара).

По произведеној беседи, у којој је указао на значај обнове Храма, али и духовну обнову сваког верника појединачно, Епископ сремски Василије је за показану љубав према Мајци Цркви и допринос обнови ове светиње доделио Архијерејску грамату признања: Министарству правде – Управи за сарадњу са Црквама и верски заједницама, Заједничком већу општина из Вуковара, ЈП „Србијагас“, господину Браниславу Шушница, председнику Општине Бачка Паланка, господину Јовану Антићу, председнику Црквене општине Илок и господину Милораду Стојновићу из Илока.

На самом крају Владика је за дугогодишње служење Богу и своме роду, те труд и залагање на обнови и изградњи ове, али и других светиња, одликовао протојереја Зорана Јагодића, највишим признањем које мирски свештеник може да понесе, правом ношења напрсног крста и звањем протојереја-ставрофора.

Празнично расположење и славље, настављено је за трпезом љубави коју је припремила Српска Православна Црквена општина у Илоку.

 

По Благослову, Протојереја-ставрофора Зорана Јагодића,

доставља

Жељко Никшић, Шид

Извор: Епархија сремска

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *