Светогорски путопис Ненада Андрића промовисан у Сремској Митровици

У свечаној сали Српског дома у суботу 7. октобра уприличена је промоција путописне књиге “Пешке кроз Свету Гору” аутора Ненада Андрића. Поред поузданих историјских података књига садржи описе двадесет светогорских манастира и начина духовног живота у њима, као и податке о значајним светогорским светитељима, ктиторима и реликвијама, односно многобројним посведоченим чудима.

Присутним посетиоцима промоције у својству рецензента књиге обратио се протојереј – ставрофор проф. др Радомир Поповић који је наглсивши духовни и историјски значај овог, по много чему јединственог светог места подсетио на значај путописних белешки као извора података за будуће генерације. У том смислу он је изразио захвалност аутору наглашавајући и практичну вредност ове књиге јер може да послужи као подсетник али и добар водич за оне који планирају  поклоничка путовања у Свету Гору.

Иначе, аутор путописа бави се планинарењем и у више наврата успео је да препешачи готово целу Свету Гору доспевајући до неких удаљених, тешко доступних места. Мотив за настанак ове књиге аутор Ненад Андрић пронашао је у потреби да на једном месту обједини различите податке о Светој Гори које је и сам, припремајући се за поклоничка путовања тражио користећи велики број извора информација. Аутор је посебну пажњу посветио и историсјкој улози српских владара и ктитора који су учествовали у обнови више од половине светогорских манастира, због чега су по његовим речима Срби и данас радо виђени гости на овом светом месту. Нарочито детаљно описан је живот у Каруљи, такозваној “светогорској пустињи” у којој монаси живе у потпуном молитвеном тиховању. Ненад Андрић  своја духовна искуства и поуке из разговора са њима преноси читаоцима овог инересантног и надасве корисног духовног штива.

На промоцији је прочитан одломак из књиге о разговору аутора са каруљским монахом а за музички део ове  духовне вечери био је задужен сремскомитровачки дечији црквени хор “Благослов”.

Дејан Мостарлић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *