Одржана трибина на тему “Црква и млади у Грузији” у Попинцима

У четвртак 5. октобра, у Попинцима су гостовали свештеници из Грузије, заједно са свештенством храма Св. арханђела Гаврила из Београда протојерејем-ставрофором Данилом Стегњајићем и јерејем Јованом Бабићем, који је најзаслужнији што су драги гости из Грузије дошли у посету Србији и нашим храмовима и манастирима. После предавања у Руми одржана је и трибина у Попинцима  на тему „Црква и млади у Грузији“. Прво је одслужено вечерње богослужење које су служили гости из Грузије: протојереј Борис Ничиперович, јереј Хвтисо Секниашвили и јереј Григол Мчедвишвили, сви свештеници у граду Горију. За певницом су били јереј Александар Маџаревић, јереј Бојан Мијановић, јереј Слободан Мицић, вероучитељ Коста Стјепановић и вероучитељ Милош Јефтић из Руме.

Трибина је трајала око два и по часа, пошто су свештеници из Грузије теми пришли на један духован и савремен начин. Протојереј Борис Ничиперович је директор Православне гимназије у Горију, који је на трибини  нагласио значај породице и цркве у образовању и васпитању младих душа, али и да се свештеници и вероучитељи морају бавити проблемима које муче младе данас. Не треба се затварати  у шаблоне прошлости, али користити живо светоотачко искуство је мишљење јереја Григола. Млади данас немају свест о ауторитету као у прошлости, тако да је најбољи начин да им се приђе да се бавимо и њиховим питањима, да на њихово зашто имамо одговор кроз искуство Предања.

На питање о утицају других религија и конфесија у Србији јереј Хвтисо је нагласио значај Речи Божије записане у Светом Писму, али и то да прихватање Речи зависи од слободне воље и спремности душа да служају Реч. Слово истине уводи човека у духовну Истину.

Јереј Григол је био војник пре свога рукоположења тако да је саветовао и како је прави начин да се човек ослободи стреса и пође даље у животу после ратног искуства, а то је да опрости од срца. Саветовао је да се ослушкује срце младих људи, како бисмо препознали њихова искушења. После трибине сви присутни су се послужили у парохијској сали и наставили дружење с драгим гостима из Грузије.

Да све прође у најбољем реду, побринуо се домаћин јереј Милан Главашевић, парох попиначки.

вероучитељ Горан Груловић

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *