Изложба поводом осам векова од крунисања Стефана Првовенчаног

У години када се обележава осам векова од крунисања Стефана Првовенчаног сремскомитровачка библиотека “Глигорије Возаровић” приредила је изложбу која је отворена у четвртак 5. октобра. Ауторка изложбе је Милијана Дмитровић Торма.

Присутнима се најпре поздравним говором обратио директор библиотеке Рајко Секулић. У програму свечаног отварања изложбе учествовао је историчар Миљан Гарчевић који је начинио кратак осврт на историјска збивања у средњевековним српским земљама, преднемањићког и немањићког периода. Он је подсетио на дубоке трагове које су Стефан Немања и чланови његове светородне династије оставили у историји српског народа. У том смислу и крунисање Немањиног сина Стефана 1217. године, уз деловање његовог брата Светог Саве на успостављању црквене аутокефалности, несумњиво је допринело јачању српске државе кроз јединство световне и духовне власти.

“Немањићи су сасвим оправдано заслужили значајно место у  нашој историји. У историју се иначе тешко улази али се из ње лако излази”  констатовао је Миљан Гарчевић.

Ауторка изложбе Милијана Дмитровић Торма говорила је о самом значају  историјског чина крунисања, нарочито у контексту времена у коме је извршено и чињенице да је српски владар Стефан Првовенчани својом мудром дипломатијом издејствовао круну из Рима, успевајући уједно да у својој држави сачува православље.

Изложбену поставку чини 16 паноа и књига из фонда митровачке библиотеке. Садржај паноа прати детаље из живота Немањића и владарске каријере првог крунисаног краља српских земаља. Пажња је посвећена и Стефану Првовенчаном као писцу и манастиру Жича као његовој задужбини. Иложба обилује фотографијама фресака и Светих реликвија, односно уметничких дела која осликавају животе владара ове династије.

Програм отварања изложбе увеличали су градски женски хор “Sirmium Cantorum” под диригентском управом Војислава Бугарског, као и ученице Митровачке гимназије које су читале одломке из житија светих Немањића.

Ова изложба  у библиотеци “Глигорије Возаровић” биће постављена до краја новембра 2017. године.

Дејан Мостарлић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *