Други Међународни теолошки сусрети отворени 5. октобра на ПБФ-у у Београду

Други Међународни теолошки сусрети студената отворени су 5. октобра 2017. године на Православном богословском факултету Универзитета у Београду.

У име Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја поздравно слово изговорио је протојереј-ставрофор др Саво Јовић, главни секретар Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве. Поздравно слово доносимо у целини:

Високопречасни оче декане, Ваша Преосвештенства, Ваша Узоритости, г. Реис Ул Улема Исламске заједнице Србије, господо професори, директоре Фондације Конрад Аденауер, поштовани гости, драги студенти,

Веома ми је драго што сте се, као млади људи испуњени вером и надом, сабрали овде у Београду у потрази за одговорима на нека питања која се свих нас данас тичу. Увек када се састајемо да разменимо мишљења и искуства, ми се у ствари богатимо непролазним вредностима и постављамо темеље једног новог погледа којим мењамо свет у коме живимо.

Стога верујем да ће овај Други међународни сусрет студената на тему Вера и савремени свет бити испуњен вашим темиљним и корисним дискусијама, продуктивним дијалогом који ћете водити снагом ваше младости, али и истрајном толеранцијом и разумевањем, а пре свега и изнад свега љубављу. Јер када се овај сусрет заврши, остаће, поред другог, на првом месту ваши међуљудски односи који ће сведочити о томе ко смо, какви смо и шта смо.

Имајте на уму да само снага наших аргумената често не уверава друге, већ првенствено искреност наших односа којима показујемо да смо људи вере. Сведоци смо нарастајућег отуђења у свету и дељења људи по разним основама: економским, социјалним, националним и другим.

Стога је ово прилика да посведочимо данашњем свету како вера превазилази многе замишљене, али и стварне границе, као и националне и социјалне баријере. Сведочанство тог заједништва надам се да ћете понети са собом када се вратите својим домовима.

Искрено Вам желим да, када се једнога дана сетите ових проведених заједничких тренутака, истовремено осетите и топлину у вашим грудима која вас греје лепим успоменама које сте понели из дружења са вашим вршњацима овде у Београду.

Мудри људи су рекли да до 40-е године морамо да слушамо старије, а после 40-те млађе. Волео бих да и за нас такве који смо прешли 40 година, неки и поодавно, објавите једно саопштење или зборник радова, и тиме нам дате прилику да учимо од вас младих у које полажемо своју наду.

Желим вам успех у раду, разумевање и свест да сте послани у овај свет да својим животом сведочите истину, јер живот без речи више користи него речи без живота.

Верујем да ћете спојити живот и реч, и да ће овај сусрет допринети да разумете колика је одговорност нас верујућих у овоме времену које је испуњено многим искушењима и невољама.

 У нади да ће овај скуп бити успешан и плодотворан, преносим вам очински поздрав Његове Светости Патријарха српског Г. Иринеја, који због раније преузетих обавеза није могао вечерас бити овде са вама, али који вам жели од Бога свако добро.

Извор: СПЦ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *