Одржана трибина на тему „Грузија – древна земља православља“ у Градској библиотеци у Руми

Дана 4. 10. 2017. године, с почетком у 19 часова, у организацији Радија Епархије сремске „Српски Сион“ и Градске библиотеке „Атанасије Стојковић“, тројица угледних православних свештеника из Грузије одржали су трибину на тему „Грузија – древна земља православља“ у Градској библиотеци.

Православни оци из Грузије у Руму су стигли око 16:30 часова у пратњи својих супруга и протојереја – ставрофора Илије Шмигића, старешине храма Светог архангела Гаврила у Београду, и јереја Јована Бабића, његовог сабрата, захваљујући чијим препорукама су грузијски свештеници допутовали у Србију и наш град.

По доласку у Руму, оци су прво посетили храм Преноса моштију светог оца Николаја, где их је срдачно дочекао протојереј – ставрофор Винко Мишановић, показавши им, том приликом, унутрашњост храма.

Одмах потом, грузијски оци, Борис Ничиперович, Хвтисо Секниашвили и Григол Мчедлишвили прешли су у просторије радија „Српски Сион“, где су се најпре послужили, захваљујући доброти православних хришћанки из румске богомољачке заједнице, а затим се и укључили у програм Епархијског радија.

Пред долазак у Градску библиотеку, у договору с архијерејским намесником и парохом румским, протојерејем Сретеном Лазаревићем, грузијски оци посетили су храм Силаска Светог Духа на апостоле и чули нешто о његовом историјату.

У препуној библиотеци, где се тражило место више, госте из Грузије дочекао је директор библиотеке, господин Жељко Стојановић. Као уводничар и преводилац врло добро се показао свештеник Јован Бабић, а након презентације грузијских светиња, трибина се претворила у спонтан и срдачан разговор присутних с гостима.

На крају трибине, размењени су пригодни поклони које су грузијским оцима уручили архијерејски намесник и парох румски, протојереј Сретен Лазаревић, директор Градске библиотеке у Руми, господин Жељко Стојановић и главни и одговорни уредник радија „Српски Сион“, докторанд на ПБФ-у Мирослав Крсмановић. С друге стране, гости из Грузије делили су присутнима иконице Свете Нине и Светог Гаврила Грузијског.

Трпезу љубави за госте, која је уследила у ресторану „Коноба“, највећим делом, донирао је јереј Владимир Јездић, парох у Малим Радинцима, којем се, овом приликом, захваљујемо.

У прилогу можете видети слике и снимак с трибине.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *