Велики подухват Светосавског звонца

Деца подигла споменик славним прецима

У данима који су иза нас на Крфу је обележена 101. годишњица од искрцавања српске војске на ово ”острво спаса” у Првом светском рату и сећање на преко 250 хиљада цивила и припадника српске војске који су страдали на путу Албанске голготе. У присуству институционалних представника Србије и Грчке, на острву Видо, луци Гувија и Агиос Матеосу одржане су комеморативне свечаности.

Свечаностима су између осталих присуствовали и: висока делегација Министарства одбране и Војске Србије, званичници Републике Грчке, представници града Крфа, представници више српских удружења опредељених за неговање традиција ослободилачких ратова Србије, као и студенти Војне академије из Београда и студенти Криминалистичко-полицијских академија из Београда и Бања Луке. По благослову Његове Светости Патријарха српског Иринеја међу присутнима био је и Димитрије Стикић, шеф маркетинга Светосавског звонца и руководилац веома успешног образовног пројекта на Крфу: ”Стопама наших предака”.

Овај јединствени концептуални пројекат већ пет година организује и реализује званично гласило СПЦ за најмлађе, где кроз рад са талентованом децом, на едукативан и практичан начин обрађује тему наше традиције, језика, писма, вере православне, са посебним освртом на истoријски период Првог светског рата и боравак наше војске и народа на острву Крфу од 1916 до 1918 године.  У њему учествују најбољи ђаци основних и средњих школа из читавог региона: Србије, Републике Српске, Федерaције БиХ, Хрватске  и Црне Горе. До сад их је било преко 300.

Захваљујући овом пројекту од 2012. године период између обележавања комеморацијама значајних датума из српске историје Првог светског рата везаних за  Крф, добио је једну нову животну димензију кроз активности и лични допринос и дело најбољих потомака.

Овогодишња, шеста по реду генерација је вредно наставила реализацију свих активности и садржаја који су формирани и започети кроз рад са претходним генерацијама: 2012. године, 2013. године, 2014. године, 2015. године и 2016. године.

Свака генерација која је са Светосавским звонцем у претходних пет година пошла ”стопама својих предака”, потрудила се да обнови постојеће и постави и оформи и нова спомен обележја. Тако је након постављања јарбола и тројезичних путоказа за постојећа спомен обележја у Агиос Матеосу и луци Гувија, затим постављања спомен табле на месту где је било седиште Државе Србије од 1916. до 1918. године, шеста генерација овог лета завршила формирање новог спомен обележја до сад најзахтевнијег и  најсложенијег и свакако јединственог на Крфу, а то је споменик Крајпуташ припадницима Гвозденог пука Моравске Дивизије у месту Като Коракијана. Овај споменик је прво монуметално спомен обележје после 79. година израђено на Крфу и посвећено српским војницима.  Он је заветно дело потомака посвећено прецима. Рађен је од белог прилепског мермера дар Јове Чоловића из Бање код Аранђеловца и дело је руку академског уметника Михаила Глигорића Глише који га је клесао и стварао на Крфу, тако да су деца могла да прате и сам процес настајања крајпуташа. Свечано откривање споменика крајпуташа посвећеног Гвозденом пуку Моравске дивизије, организованао је 27. августа у порти цркве у Като Коракиани у присуству преко 500 људи.
Споменик је открио градоначелник Крфа Костас Николузас са најмлађим учесником путовања ”Стопама наших предака” десетогодишњим Милутином  Пашићем.

Захваљујући вредноћи и раду претходних генерација које су путовале  ”стопама предака”,  Светосавско звонце је након 98. година обновило излажење Српских новина које су излазиле на Крфу од 1916. до 1918. године и биле једино гласило нашим војницима и народу на Крфу.

Обновљено издање Српских новина сведочи о корацима данашњих потомака и чланци су њихових руку дело. Обновељне Српске новине, преносе вести, осећања и мисли данашњих генерација инспирисаних животом и делом славних предака на месту где се историја догађала пре једног века, на Крфу.

Од самог почетка овај пројекат има  подршку и државних институција, локалних самоуправа и компанија као што су: Градска општина Палилула, Општина Стара Пазова, Компанија ”Телеком Србија”, Градски секретаријат за културу Града Београда, а статус пријатеља пројекта носи Компанија ”Дунав осигурање”.

Извор: Светосавско звонце

Извор за радио “Српски Сион”: СПЦ

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *