Завршени “Дани Данице Јовановић” у Бешки

У септембру месецу већ четврти пут се одржавају „Дани Данице Јовановић“. Манифестација се први пут одржала 2014. године у спомен стогодишњице мученичке смрти (стрељана је од аустроугарских власти заједно са свештеником протојерејем Светозаром Дујановићем и са још четворицом мештана). Полако, уз Божију помоћ, сећање на Даницу почиње да се обнавља. Она је била академска сликарка (завршила Академију у Минхену), патриота (припадала патриотском покрету Србадија) и свестрани интелектуалац. Имала је само 28 година када је завршила свој земаљски живот, али се прича њена и вечни Живот не завршавају тако брзо. Опус од око 100 слика које је урадила као студент говори о њој као вредној и талентованој личности, а то су препознали и професори у Минхену.

Ликовно-литерарни конкурс који четврти пут расписује Друштво српско-грчког пријатељства Бешка заједно с ОШ „Браћа Груловић“ ове године је био веома плодан пошто су дечији радови пристигли из 23 школске установе и једног вртића, а учествовале су и неке школе из Републике Српске. Пристигло је 212 ликовних радова и око 15 литерарних радова. Комисија је имала пуно посла. Изабрала је девет ликовних и шест литерарних радова за награде и похвале. Награде су додељене на свечаној академији у част Данице Јовановић.

Вече пре академије је одржано књижевно вече у Плавој сали Дома културе „Бранко Радичевић“ у Бешки. Учествовали су песници који се песништвом баве из хобија и љубави: професор српског и књижевности Александар Мијалковић, адвокат Милијана Аћимовић, фрескописац Ненад Тошић, Катица Гроздановић и деца из ОШ „Браћа Груловић“ која пишу своје песме – Анастасија Ђокић, Теодора Пашко и Николина Спасић. У програму је учествовао дечији оркестар хармоника професора Младена Шкорића и Ивана Груловић с етно песмом.

Свечана академија је одржана 30. септембра у Плавој сали Дома културе у Бешки. На академији је хор Друштва српско-грчког пријатељства из Сремске Митровице „Ирида“ под руководством професора Александре Гаруновић одржао цео концерт. Хор  је све присутне одушевио, тако да су сви присутни певали и учествовали на иницијативу Александре Гаруновић.  После хора су подељене награде за децу која су победила на конкурсу и захвалнице за спонзоре манифестације. Ликовни педагог и академски сликар  Јелена Тишма и академски сликар Маја Вучетић су поделиле награде деци. Присутнима се обратио и Горан Груловић, вероучитељ и координатор пројекта и позвао све да обиђу „Меморијалну собу Данице Јовановић“ и учествују у трпези љибави у читаоници Дома културе.

вероучитељ Горан Груловић

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *