У СУСРЕТ ДРУГОЈ КОНФЕРЕНЦИЈИ О БЕЗБЕДНОСТИ ДЕЦЕ „Безбедност и одговорност 2017“

У СУСРЕТ ДРУГОЈ КОНФЕРЕНЦИЈИ О БЕЗБЕДНОСТИ ДЕЦЕ
„Безбедност и одговорност 2017“: Врсни стручњаци говориће о безбедности деце на интернету

Значајан део друге конференције о безбедности деце „Безбедност и одговорност 2017“ коју Фондација Тијана Јурић организује 15. септембра у Суботици, биће посвећен безбедности деце на интернету. Иако се последњих година континуирано говори о овој теми и улажу се напори државних институција и невладиног сектора, ниво знања популације још није задовољавајући.
Предавање представника Центра за сигурнији интернет (ЦСИ) из Осијека, Бориса Радановића, биће прилика да учесници предстојеће конференције унапреде знање и сазнају све о новим апликацијама на интернету које, иако деци и младима занимљиве, у себи носе потенцијалне опасности.
– С обзиром на назив саме конференције, моје предавање биће у највећој мери усмерено ка појму одговорности. Учесницима ћу појаснити чија је, и каква је заправо одговорност коју сви треба да имамо на интернету. Посебно ћу се посветити родитељима, посебно деци, у намери да обе циљне групе које свакодневно егзистирају на интернету, науче како да побољшају своју безбедност, каже Борис Радановић.
Посебан део предавања, овај врсни познавалац друштвених мрежа, посветиће најновијим апликацијама које деца користе, а које истовремено већини родитеља још увек нису познате.
– Говорићу о предностима и манама најпопуларнијих али и нових апликација, и о томе како се заправо деца понашају у тој „дигиталној џунгли“, а у којој се ми, одрасли и родитељи, тешко сналазимо, каже Радановић.
Оно што охрабрује по питању безбедности на интернету, оваква врста предавања, и остале едукације, текстови у медијима, брошуре и кампање, ипак имају утицај на подизање свести јавности.
– Неки показатељи су позитивни и говоре да је свест наших грађана на вишем нивоу него што је била пре годину дана, али исто тако и даље видимо неке проблеме који се константно провлаче иако и децу и родитеље упозоравамо на њих дуже време. Конкретно, У Хрватској смо овог лета имали пример са објављивањем мноштва фотографија наге или деце у купаћим костимима. Као центар који се бави превенцијом, упутили смо један апел путем хрватских медија да родитељи не објављују фотографије своје деце с плаже јер оне могу завршити на погрешним, нимало наивним местима. То је пример како родитељи могу из незнања и непажње да начине штету.

Помичемо се ка бољем, али дефинитивно има још пуно места за напредак, закључује Радановић додавши да се на све негативне појаве на интернету мора указивати систематски и да се одређени савети континуирано морају понављати.
Центар за сигурнији интернет (ЦСИ) из Осијека окупља знатан број стручњака који су се ревносно ухватили у коштац са проблематиком сигурности на интернету. Њихов свакодневни рад подразумева анализу Фејсбука, Вибера, мреже Аск.фм, Тиндера, Перисцопа и осталих друштвених мрежа. Анализирају статусе, фотографије и начине комуникације деце и младих на друштвеним мрежама, откривају потенцијалне опасности, и тако, из праксе, креирају едукативне материјале и садржаје усмерене на превенцију. Њихов рад, током две и по године од оснивања показао се изузетно корисним за Хрватску популацију и регион.
Конференција о безбедности деце „Безбедност и одговорност“ биће одржана у конгресној сали Хотела „Патриа“ у Суботици, почев од 9,30 часова.
Борис Радановић одржаће предавање „Стварање сигурног места на интернету“ у термину од 14.45 до 15.15 ч.

Поред овог предавача, о безбедности на интернету говориће и супервизор Националног контакт центра за безбедност деце на интернету мр Ивана Митровић Ђорђевић, начелник одељења ВТК МУП Србије Саша Живановић и НЦА Официр за везу Националне агенције за криминал Уједињеног Краљевства Давид Вилијам Вуд.
Улаз је бесплатан, уз претходно обавезно пријављивање због ограниченог броја места. Пријаве се могу извршити позивањем бројева: 063 / 74 22 138 и 063 / 508 505

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *