Празник Успења Пресвете Богородице у Љукову

Српска Православна Црква и њени верници  су прославили велики хришћански празник Успења Пресвете Богородице кога у братској Грчкој зову летња Пасха. По предању, Богородица је после упокојења доживела усхођење и преображај и Њеног светог тела није било у гробу после неколико дана. Храмови и места којима је Пресвета Богородица заштитница и покровитељка још приљежније су прославили дан летње Пасхе. Изузетак није било ни у Љукову, чији је храм посвећен овом Великом Празнику.

Централна прослава била је на Светој Литургији, коју су молитвено предводили архијерејски намесник сремско-карловачки протојереј Борис Милинковић парох инђијски, протојереј ставрофор Јовица Веселиновић и јереј Душан Вишекруна старешина храма Силаска Светога Духа на апостоле из Руме, а својим присуством славље су увеличали и протонамесник Радомир Клинцов парох путиначки, протојереј-ставрофор Радиша Трајковић, старешина храма Ваведења Пресвете Богородице из Инђије, јереј Бојан Нинковић парох угриновачки, јереј Предраг Хајдуковић парох у Чортановцима, уз појање студената богословског факултета Јеремијe Дегенекa и Бориславa Ковачевићa и ученика Богословије у Сремским Карловцима Лукић Сашe.

Светој Литургији присуствовао је велики број верујућих не само из Љукова, већ и из околних места: Инђије, Руме и Путинаца. Била је присутна и посланица у Скупштини Републике Србије госпођа Марија Јањушевић-Недић. По завршетку Свете Литургије и трокраког опхода око храма посвећен је славски колач, а началствујући, архијерејски намесник, поздравио је присутне и честитао верницима Празник. У беседи је говорио о значају и важности Дана и  улози Пресвете Богомајке у животу сваког верника.

У наставку прославе чланови Културно-уметничког Друштва ,,Чигра” из Љукова извели су програм у порти храма, а за све присутне било је организовано послужење. Прослава у славу и част Пресвете Богородице настављена је у организацији горе поменутог КУД-а који су били домаћини културно уметничким друштвима из Жарковца, Мошорина, Раткова и Дероња. Српска православна парохија при храму Успења Пресвете Богородице захваљује се свим људима који су нам помогли и који нам помажу на било који начин у раду и који нам пружају подршку, јер засигурно ни наш храм не би без њих био оно што јесте (а они сами могу да се препознају), као и ресторану Медаљон, а све у славу Пресвете Богородице и Владичице наше Богородице.

вероучитељ Горан Груловић и јереј Немања Мартиновић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *