Летовање ученика Богословија у Грчкој

Другу годину заредом, по благослову Његове Светости Патријарха српског Иринеја, Верско добротворно старатељство Архиепископије београдско-карловачке организује бесплатно летовање за ученике богословија СПЦ.

Домаћин нашим ученицима је Митрополит китруски, катерински и платамонски Георгије, велики пријатељ нашег народа и Цркве.

Ове године на летовање су пошли ученици из Богословије Светог Саве у Београду, Светог Јована Златоуста у Крагујевцу и Светих Кирила и Методија у Нишу.

Ђаци су пошли у пратњи секретара Верског добротворног старатељства јереја Владимира Марковића, затим професора: јереја Дејана Крстића, јереја Љубише Костића, ђакона Бошка Савића, Александра Јефтића и Немање Старовлаха.

Пре поласка на пут ученике Богословија је благословио Патријарх српски Иринеј, који је упутио и кратку поуку ученицима о значају и важности школа које ученици на овом путовању представљају, као и о братској љубави која веже наша два народа, српски и грчки народ.

„Велика је ствар када млади људи представљају свој народ и када се у сусрету са нашим братским народима упознају са њиховом вером и културом, и када све оно позитивно понесу са собом и тако унапреде своју веру и своју културу. Наш братски грчки народ одувек гаји љубав према нашем српском народу, и те мостове љубави треба чувати и неговати. Желим вам да се лепо одморите и припремите за почетак нове школске године“, рекао је, између осталог, Његова Светост.

Окрепљени патријарашким благословом и речима поуке, ученици су 18. августа 2017. у вечерњим сатима кренули пут Грчке, где ће током десетодневног боравка посетити велике светиње Олимпске регије Китруске митрополије, манастире Светог Дионисија, Светог Јефрема Сирина, Митрополију Веријску и манастире Светог Јована Претече. Поклониће се икони Пресвете Богородице Сумила, обићи ће место проповеди Светог Апостола Павла у Верији, храмове у Солуну, стари антички град Дион и поморски музеј у планинском месту Литохоро у подножју Олимпа. Поред тога, биће довољно времена и за купање у мору, упознавање, дружење и размену искустава будућих свештенослужитеља из наше три богословије.

Извор: Верско добротворно старатељство Архиепископије београдско-карловачке

Извор за радио “Српски Сион”: СПЦ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *