НА ДАН ПРЕОБРАЖЕЊА ГОСПОДЊЕГ У СРЕМСКОЈ МИТРОВИЦИ – ВИТЕШКИ ЗЛАТНИ ДАН ВИНА

На платоу испред  Царске палате у Сремској Митровици, у суботу 19. августа, отворена је VI међународна манифестација „ Златни дан вина“. Организатор окупљања винара је сремскомитровачко Удружење „ Марко Аурелије Проб“ у знак сећања на истоименог римског императора који је на ове просторе донео прве засаде винове лозе. Намера је била да се на празник Преображења Господњег ова манифестација посвети осмовековном јубилеју крунисања Стефана Првовенчаног и витешким традицијама средњовековне Србије.

Након интонирања српске државне химне присутним винарима и многобројним гостима обратили су се поред домаћина и представници покрајинске, односно локалне власти које су подржали скуп винара као и протојереј – ставрофор Саво Ракита, старешина православног храма Светих Кирила и Методија у Сремској Митровици који је подсетио на богослужбену традицију да се на дан Преображења Господњег врши освећење  грожђа како би се оно као благословено делило верном народу. Отац Саво  указао је и на посебан значај вина у богослужбеном животу цркве.

У наставку програма  наступили су између осталих и дечји црквени хор „Благослов“ при храму Светих Кирила и Методија у Сремској Митровици, дечји хор „Вивак“, хор „Свети Сава“ при сремскомитровачком Саборном храму Светог Димитрија, инструменталиста и гајдаш Милан Вашалић, те знаменити београдски ансамбл „Ренесанс“.

Митровачки глумци читали су одломке из житија Стефана Првовенчаног и одломке из српске епске поезије. Манифестацију су обележили и стреличарски турнир као и изложба слика, односно средњовековних мачева. Додељена је и посебна „Пробова награда“ за допринос светској култури вина.

Дејан Мостарлић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *