Света архијерејска Литургија на дан Преподобне мати Ангелине српске у манастиру Крушедол

На дан Свете Ангелине српске манастир Крушедол је био место сусрета и радовања. Сусрет са великим људима нуди увек ново надахнуће, колико више нашој души нуди сусрет са Богом и Светима.

Свештенство са благоверним народом је око 9.30 часова дочекало свога архипастира Његово Преосвештенство Г. Василија. Сусрет на улазу у манастир Крушедол пун радости je и очекивања. У шпалиру стојали су оци наше Цркве, док се дочекује сам Епископ. Слика из првих времена Цркве и теологије Светих о значају епископске службе. Улазак у сам храм је праћен песмом, облачење архијереја, и призивање Светога Духа дизањем руку свештенства. Као да пред собом видимо Свете древних времена, јер Бог је свагда присутни Логос.

На Светој архијерејској Литургији коју је служио Његово Преосвештенство Г. Василије са свештенством и благоверним народом, рукоположен је нови јереј наше Цркве ђакон Драган Гаврић у чин презвитера. Свако ново рукополагање и Света Литургија јесте Тајна Педесетнице и обнављање Благодати, Тајна Христа и Цркве.  У својој беседи Његово Преосвештенство Г. Василије је то и напоменуо, а посебно се осврнуо на то како је човек у ово време запостављен. Човек као боголико биће, што се посебно види у Светим моштима, јесте призван на нешто много узвишеније него што му се данас нуди. Треба да буде храм Светога Духа. Зато су мошти Светих, сведочанство те обнове коју сваки човек може доживети у Богу, од Оца кроз Сина у Духу Светоме, по речима владике Василија. То назначење је и одговорност човекова пред Богом, да ли ће испунити оно што му је задато.

После Литургије је уследила Литија и ломљење славских колача, у присуству кумова Празника. Обративши се још једном свештенству и благоверном народу владика Василије је позвао све да се радују у Господу. Уследила је Трпеза љубави, агапе, у трпезарији Свете лавре манастира Крушедол.

текст: вероучитељ Горан Груловић

Фотографије: Крсто Калинић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *