Прва Литургија на јапанском језику у Саборној цркви

С благословом Патријарха српског г. Иринеја и Митрополита Токија и свег Јапана Данила, у недељу, 6. августа 2017. године, на празник Светих мученика пребиловачких и доњохерцеговачких, у Саборној цркви у Београду Свету архијерејску Литургију служио је Епископ моравички г. Антоније, викар Патријарха српског, уз саслужење госта из Јапанске Православне Цркве свештеника Григорија Мизуна из Јокохаме.

Отац Григорије је узноси молитве на јапанском језику, што је, уједно, било први пут у историји да је у београдској Саборној цркви света Литургија служена на овом језику.

Саслуживали су чланови братства Саборног храма: јереј Славиша Поповић и протођакони Радомир Перчевић и др Дамјан Божић.

Свештенику Григорију је то била трећа посета Србији, дошао је са супругом Јелисаветом, желећи да овога пута саслужује, први пут, управо у Саборном храму.

Владика Антоније је одржао проповед пред многобројним верницима, а певало је Прво београдско певачко друштво.

После Литургије, приређен је свечани ручак за епископа Антонија, оца Григорија и служашче свештенослужитеље. Свештеник Григорије Мизуно је боравио у Србији од 4. до 7. августа 2017. године и том приликом посетио је Тополу и Опленац.

Јапанска Православна Црква је аутономна од 1970. године, а потпада под јурисдикцију Московске Патријаршије. У Јапану има 40 хиљада православних верника, преко 30 свештеника и 150 парохија, а отац Григорије служи у храму Покрова Пресвете Богородице у Јокохами.

Архиепископија београдско-карловачка

Извор: СПЦ

|

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *