Илинданске свечаности у Грмовцу

Навечерје празника у Цркви Светог Илије у Грмовцу

Илинданске свечаности

Епископ сремски г. Василије началствовао вечерњим богослужењем
Насеље Грмовац, које су пре 20 година основали Срби протерани са својих огњишта из Хрватске током операције Олуја 1995. године, у саставу је земунске општине. Младо насеље, млада црква, младо становништво… и све младо, како рече Епископ сремски Василије.
Празничним вечерњем у цркви Светог Илије, чија је градња завршена 2010. године, началствовао је Преосвећени Владика сремски г. Василије. Саслуживали су: протојереј-ставрофор Слободан Радојчић архијерејски намесник земунски, јереј Саво Мишановић парох новопазовачки и протођакон Слободан Вујасиновић.
За певницом су појали протојереј-ставрофор Гавро Милановић архијерејски намесник подунавски и парох сремско-каменички, Љубомир Милановић, диригент певачког друштва Сион из Сремске Каменице и јереј Владимир Милановић, парох грмовачки и старешина храма Светог Илије.
Током вечерње службе благоверном христољубивом народу обратио се Преосвећени Владика Василије, који је честитао навечерје празника казао је да је и ово вечерашње окупљање једно знамење да не треба да заборавимо прошлост већ да је у срцу негујемо и да не заборавимо оне које је Господ призвао пре нас.
Цркви Светог Илије у Грмовцу Преосвећени Владика Василије уручио је Крст којим ће свештеник Владимир Милановић благосиљати верни народ.
У заједници са Српском православном црквеном општином Грмовац, удружење грађана „Грмовац“ организовало је по први пут Илинданске свечаности.
 
Данашње окупљање показује да и поред трагедије коју су наши људи доживели деведесетих година 20. века и остали без најближих, без имовине, права на потраживање свега што је било њихово, нису клонули духом, да су се скућили и да поред бројних проблема упркос свему имају вољу за животом.
У овом насељу које је велика на великој ледини где има много незавршених домова, јер нису све инфраструктуре успостављене, црква је једино место окупљања. Својим звоником високим 35 м, Црква скреће пажњу свима и на ово место и на ове људе. Захваљујући нашем народу и бројним приложницима, од 2010. године овде се врши Литургија и овога и онога света, народ редовно посећује богослужења.
Грмовачка парохија броји око хиљаду мештана.
У културно уметничком програму који је почео химном Боже правде а потом минутом ћутања за све пострадале, учествовала су Културно уметничка друштва: Будућност 1984 из Добановаца, ансамбл Ђурђеви Ступови, певачко друштво Божури, Драгиша Симић беседник и певач, организатор бројних културних манифестација певачка група Тромеђа; 
Посебно драги гости за које су врата Грмовца увек отворена су чланови фолклорних друштава са Косова и Метохије: КУД Абрашевић из Прилужја,  Царица Милица из Великог Ропотова (Општина  Ранилуг).
Данас су се окупљеним Грмовчанима и гостима обратили заменик председника Општине Земун г. Дамир Ковачевић; потпредседник Народне Скупштине Србије г. Владимир Маринковић; г. Миодраг Линта народни посланик у Скупштини Србије и председник Савеза Срба у региону; председник Удружења грађана „Грмовац“ г. Валентин Поповић.
Данашњем сабрању присуствовали су представници Управе за сарадњу са Црквама и верским заједницама, помоћник др Марко Николић и саветник г. Мирољуб Радосављевић.
З. Зец
Извор: Епархија сремска

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *