Отворена изложба слика и цртежа Радована Кузмановића у Сремској Митровици

У  сремскoмитровачкој Галерији „Лазар Возаревић“,  у петак  28. јула, отворена је изложба румског сликара  Радована Кузмановића. Изложба слика и цртежа која ће бити постављена до 14. августа у складу са жељом аутора посвећена је сећању на Срету Бошњака, недавно преминулог истакнутог југословенског и српског  ликовног критичара, историчара уметности и теоретичара.

Радован Кузмановић рођен је 1953. године у Стејановцима. Завршио је Академију уметности и магистарске студије у Новом Саду. Члан је Удружења ликовних уметника Војводине и Србије, а од 2016. године има статус самосталног ликовног уметника.

До сада је имао петнаест самосталних и више од стотину колективних изложби.

Мотиви који доминирају изложеним делима, а то су превасходно  снажно уметнички и сликарски изражене лепота и моћ природног планинског амбијента, обухватају и неке од најзначајнијих манастира православног света у земљи и иностранству, попут светиња на Светој Гори и чувеним грчким Метеорима.

Отварајући ову изложбу, једна од ауторки поставке Марија Вуруна указала је на значај вишедеценијског уметничког стваралаштва Радована Кузмановића, поткрепљујући своје излагање записима из ликовне критике Срете Бошњака, коме је аутор посветио свој сликарски омаж.

У обраћању присутним посетиоцима аутор изложбе описао је своју љубав према природи и планинским масивима,  које је деценијама лично освајао, као и љубав према ходочашћима и манастирима у којима је, како каже „увек осећао истинску моћ и акумулацију позитивне енергије“,  који су очигледно плод непрекидних вишевековних молитава  на овим  светим местима.

   „Желео сам да на друге људе пренесем макар део осећања које сам ја имао боравећи на тим местима. Нисам то хтео да задржим само за себе, рекао је Радован Кузмановић изражавајући задовољство и велику захвалност што је био у могућности да сарађује и оствари велико пријатељство са таквим познаваоцем ликовне уметности и човеком какав је био Срето  Бошњак.

У  програму отварања изложбе учествовао је и црквени хор „Свети Сава“ при храму Светог Димитрија у Сремској Митровици.

Дејан Мостарлић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *