НАЈАВА: Бешеновска приношења – Земних милина небески крој

У манастиру Бешеново сутра уручење награда песничке манифестације „Бешеновска приношења“

БЕШЕНОВО, 27. јула – У оквиру обележавања летње славе Светих Кирика и Јулите, у порти фрушкогорског манастира Бешеново ће сутра (петак, 28. јул 2017.) у 11.30 часова, бити одржан песнички скуп на којем ће бити уручене награде песничке манифестације „Бешеновска приношења“. Песници су слали радове на тему „Земних милина небески крој“, а том приликом биће промовисана и истоимена поетска збирка.

Пре промоције у новој манастирској цркви ће, од 9.00 часова, бити одржана Света архијерјска Литургија коју ће с епархијским свештенством служити Његово преосвештенство Епископ сремски Г.Василије.

У збирци је 139 песама песника из Србије и расејања, који су учествовали на овогодишњем конкурсу, а прва награда припала је једном од најистакнутих савремних српских песника Бошку Ломовићу из Горњег Милановца, за песму „Насушна тајна“.

Две друге награде сутра ће бити уручене Јасни Миленовић из Новог Сада („Бешеновачки благослов“) и Бранку Конотару из Београда („Грачаница“), а три треће Сањи Берковић из Осијека („Птица небеска“), Радојици Радовићу из Цетиња („Крај древног манастира“) и Весни Радовић из Београда („Молитва“).

Због изузетно одзива и високог квалитета песама, жири у којем су су били песник Благоје Баковић (председник), победници два перетходна конкурса, Јованка Новковић Перге и Владимир Јовић, и игуман Бешенова архимандрит Арсеније Матић, одлучио је да специјалне награде добије још 20 учесника конкурса – Јасна Арбанас, Сара Јовановић, Иван Гаћина, Весна Убавчић, Естер Терзин, Марко Јовичић, Душан Живковић, Јован Н. Бундало, Нада Хаџи Перић, Божидар Пешев, Горан Витић, Љубомир О. Вујовић, Љутомир Рундић, Валентина Чизмар, Владимир Бајић, Милан М. Цимбаљевић, Гордан Јовановић Шарић, Жаклина Ј. Манчић, Славко Вуковић и Маринко Савић.

Манифестацију „Бешеновска приношења“ трећу годину за редом организује манастир Бешеново – једини манастир на Фрушкој гори који је засновала света лоза Немањића (краљ Драгутин, крај 13. века) и једини који је у Другом светском рату срушен до темеља.

Ова манифестација, као својеврсни вид духовне и културне обнове, прати материјалну обнову манастира која је почела пре неколико година.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *