ПРВИ САБОР У ЧАСТ СВЕТЕ НЕДЕЉЕ У БАТАЈНИЦИ

У прву недељу по Петровдану, 16. јула 2017. године, благословом Његовог Преосвештенства Епископа сремског Господина Василија, свечано је, први пут, прослављен празник Свете великомученице Недеље у батајничком насељу Беларица.

На темељима храма Свете Недеље уз присуство верног народа литургијским сабрањем началствовао је високопречасни протојереј-ставрофор Зоран Илић, парох невесињски, а саслуживали су: протојереј-ставрофор Крсто Максић, парох у пензији, протојереј-ставрофор Милан Вукашин из епархије британско-скандинавске, јереј Милан Алимпић, парох добановачки, јереј Мићо Ристић, парох бусијски, јереј Горан Цвијановић, парох батајнички и јереј Ален Вукашин, домаћин свештеног сабрања. У литургији су служили и ђакон Небојша Вукадиновић из Косјерића и ђакон Милорад Бојчић из Батајнице.

Након ломљења славског колача сабранима се обратио парох батајнички јереј Ален Вукашин, заблагодаривши свима на труду и љубави коју су показали према овој светињи. Подсећајући народ на традиционални сабор који се одржава у манастиру Свете Недеље – Оћестово, о. Ален је истакао значај ове Светитељке за читав род хришћански, а нарочито за српски народ који је дошао из српске Далмације. Позвао је верне да у слози и љубави чувају завет сабрања око Свете Недеље, јер је са тим народ српски одолевао многим недаћама и искушењима које су га сналазиле кроз историју.

Обнародовано је да ће сваке године у недељу по Петровдану, крај ове светиње, бити одржаван сабор у славу Божију, а у част Свете великомученице Недеље.

Овај свети храм гради се по узору на храм Свете Недеље у Горњем Карину који је после прогона српског народа из Далмације, 1996. године срушен до темеља.

Чувајући веру у Бога Живога и народно сећање, трудимо се да будемо достојни наследници својих отаца!

јереј Ален Вукашин

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *