UA-93122834-1

НАЈАВА: Отварање изложбе „Ала смо се наодмарали – Омиљена места на којима су се Војвођани одмарали крајем 19. и током 20. века“ у Завичајном музеју Рума

Завичајни музеј Рума у уторак, 11. јула у 20 часова, у сали легата Миливоја Николајевића, приређује отварање гостујуће изложбе Музеја Војводине „Ала смо се наодмарали – Омиљена места на којима су се Војвођани одмарали крајем 19. и током 20. века“.

Аутори изложбе су Милкица Поповић, музејски саветник, историчар и др Агнеш Озер, музејски саветник, историчар. Овом изложбом представљен је део богатог наслеђа који се чува у музејима, архивима, библиотекама и у приватним колекцијама. Први пут су обједињена артефакта везана за најпопуларнија одмаралишта Војвођана. Економско снажење грађанства у другој половини 19. века испољава се у начину размишљања и стилу живота.

Европеизација градова, утицала је и на промену свакодневних навика и организовање слободног времена, које је провођено у природи и на путовањима у друге крајеве. Промена здравствених схватања о мору као лечилишту, утицала је на све бројније одласке на летовања у периоду између два светска рата. Након Другог светског рата, путовања из личног задовољства и ради одмора постала су потреба свих слојева становништва. Одмор на Јадрану, омиљеној летњој дестинацији, као и одмор на језерима и оближњим рекама, бањама и планинским регијама били су остварење сна већине људи.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *