Одржана духовна трибина у Шашинцима на тему “Како се припремати за Свето причешће”

У организацији црквене општине Шашинци у храму Силаска Светог Духа на апостоле у недељу, 9. јула, уприличена је духовна трибина у оквиру које је шашиначки парох јереј Миљан Лапчевић беседио на тему о припреми верника за Свето причешће. За вернике који се труде да воде исправан духовни живот ово је несумњиво важна и интересантна тема у којој је отац Миљан, сублимирајући вековно искуство цркве и властиту парохијску праксу покушао да пружи одговоре на питања и недоумице људи који настоје да правилно и искрено приступају овој Светој тајни.

Говорећи о обавезном посту, молитви и исповести као суштински битним елементима припреме за свето причешће, јереј Миљан се ослањао на схватања и поуке светих апостола и великих отаца цркве. Цитирана су и званична документа Руске православне цркве која се студиозно бавила питањима учешћа верника у Светој тајни Еврхаристије.

У пружању адекватних одговора на питања о исправном начину припреме за причешће, потреби и трајању поста пре причешћа, начину исповести, молитвеном правилу и учесталости причешћивања верних, од велике помоћи била су, овом приликом изложена схватања блаженопочившег патријарха српског Павла, настала кроз његово вишедеценијско богословско разматрање ове теме.

– Свето причешће је централни део литургије и то је заправо циљ и суштина  доласка у храм. Наша душа кроз припрему за причешће треба да дође у стање сталног покајања. Верници морају схватити озбиљност ове припреме, као и сами свештеници који имају одговорност и веома важну улогу у испитивању срца и утврђивању правог духовног стања својих парохијана које треба да приду Светој чаши. Можда би најбољи закључак овог излагања могао  бити став светог Јована Златоустог који у одговору на многобројна питања о самом причешћу тврди да правилно приступање причешћу подразумева првенствено чисту савест, чисто срце и беспрекоран живот верника – каже јереј Миљан Лапчевић.

  Духовна трибина  којој је присуствовао и отац Атанасије настојатељ фрушкогорског манастира Старо Хопово окончана је практичним питањима присутних верника.

Како се у протеклих годину дана  оваква духовна сабрања у Шашинцима организују сваког месеца, организатори су позвали парохијане и госте на наредну трибину заказану за август. На овим духовним вечерима поред јереја Лапчевића присутнима се обраћају и могобројни гости  као духовни беседници.

Дејан Мостарлић

Извор: радио “Српски Сион”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *