Ивањдан у храму Силаска Светог Духа на апостоле у Руми

Дана 7. јула (24. јуна) наша света Црква прославља рођење светог Јована Претече, празник познатији као Ивањдан. Свети Јован је, поред Христа и Богородице, једини коме је Црква посветила спомен на дан рођења, јер  „ниједан између жена рођених није већи пророк од Јована Крститеља” (Лк. 7, 28), како сведочи Христос о њему.

Праведни и побожни, али бездетни родитељи Јованови, Захарија и Јелисавета, веровали су у Божију промисао. Иако су дочекали старост без деце, што је међу Јеврејима тог доба сматрано проклетством, нису роптали на Бога.

И Бог им је услишио жеље срдаца и подарио им онога који ће „многе синове Израиљеве обратити Господу Богу њиховоме . И он ће најпре ићи пред њим у духу и сили … да направи Господу народ спреман.” (Лк. 1, 16-17). Јованов значај за род људски је у томе што је препознао Сина Божијег и указао свима на њега, и као таквог Црква га велича.

На литургијском сабрању у храму Силаска Светог Духа на апостоле, које је предводио јереј Душан Вишекруна, окупио се велики број верног народа који је дошао да прослави Господа дивног у светима својим.

Вероучитељ Борис Секулић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *