ПОСЕТЕ СВЕТИЊАМА KAO ПРИЛИКА ЗА ДУХОВНО УЗРАСТАЊЕ

Верни народ окупљен око цркве Светог Првомученика и Архиђакона Стефана, познатије као “Мала црква” у Сремској Митровици, у више наврата ове и претходних година био је у прилици да  кроз поклоничка путовања обиђе велике светиње православног света.

 

Како ова ходочашћа нису ограничена само на Србију у периоду од 16. до 22. маја, протојереј Владимир Недељковић предводио  је групу верника која се у Украјини поклонила светињама чувене Кијевско-печерске лавре основане средином 11. века над манастирским пећинама – месту подвизавања  православних молитвеника на реци Дњепар.

 

Посебан доживљај за благочестиве ходочаснике био је боравак у Свето – успенској Почајевској лаври коју су по благослову Мајке Божије основали кијевско-печерски монаси у првој половини 13. века. Велике светиње овог манастирског комплекса јесу стопа Пресвете Богородице на камену у Успењској цркви, чудотворна икона Мајке Божије и свете мошти знаменитих почајевских светитеља попут Светог Јова и Светог Амфилохија којима су се митровачки верници поклонили. Обилазак је између осталог обухватио и светиње Голосејевске и Китајске пустиње. Иначе, отац Владимир водио је претходних година посете моштима Свете Петке у румунском граду Јашију.

 

Протонамесник Андрија Авакумовић, старешина Храма Светог Архиђакона Стефана наставио је вишегодишњу  праксу одласка на поклоњење светим моштима Василија Острошког. Ове године у периоду од 23. до 25. јуна, митровачки ходочасници посетили су манастир Острог, а протојереј Андрија саслуживао је у Светој Литургији на платоу испред цркве са моштима свеца. На овом путу посећени су и манастири Морача, Ждребаоник, Куманица, Милешева и новосаграђени величанствени саборни Храм Христовог Васкрсења у Подгорици.

 

Претходно је од стране свештенства овог храма, крајем маја организована посета манастиру Тумане недалеко од Голупца на Дунаву ради поклоњења туманским светитељима Светом Зосиму и Светом Јакову, као и чудотворној икони  Мајке Божије “Курскаје”.

 

Прилика за ходочашће био је и празник Видовдан 28. јуна када је отац Владимир Недељковић водио заинтересоване вернике на литургијску службу у сремску Раваницу, односно манастир Врдник. Том приликом посећени  су и околни фрушкогорски  манастири  Гргетег и Крушедол.

–  Битан сегмент наше мисионарске делатноси јесте и организација ходочашћа. Трудимо се да она буду честа јер су богоугодна и као таква призивају наше верне људе. То је прилика  да људи боље упознају православне светиње и да се кроз литургијску везу сједине са Христом и врате својим коренима. Због тога упућујемо вернике да се пре самог путовања припреме молитвом, постом и исповешћу како би  кроз свето причешће остварили потпуно сједињење са Господом у светињама које обилазимо, каже отац Андрија Авакумовић, напомињући да је уз Божји благослов до краја ове године предвиђено путовање у Свету Гору, манастир Ђунис и поклоњење Светом Нектарију на  грчком острву Егини.

Дејан Мостарлић

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *