Четврта недеља по Педесетници у храму Силаска Светог Духа на апостоле у Руми

Дана 2. јула, у четврту недељу по Педесетници, наша света Црква молитвено прославља спомен на светог апостола Јуду, брата Господњег, затим преподобног Пајсија Великог и светог Јована Шангајског.

 

Свети апостол Јуда, слуга Исуса Христа, брат Јаковљев (Јд. 1, 1), био је један од синова праведног Јосифа, заручника Пресвете Богородице. Био је и један од дванаесторице Христових апостола и још се назива Левеј и Тадеј. Писац је једне посланице (Саборна посланица Светог апостола Јуде) која је нашла своје место у Новом завету.

 

Проповедао је Јеванђеље по Јудеји, Самарији, Галилеји, Идумеји, Сирији, Арабији, Месопотамији и Јерменији. У Едеси, граду Авгаровом, допунио је проповед онога другога Тадеја. Када проповедаше у пределима око Арарата, би ухваћен од незнабожаца, распет на крст и стрелама убијен, да вечно царује у царству Христовом. (Из Охридског пролога).

 

Недељно Јеванђеље читано у црквама на данашњој Литургији (Мт. 8. 5-11) сведочи нам о снази искрене вере. На молбу капернаумског капетана, упућену Христу, да му оздрави слуга Христос одговара : „ Иди, и како си вјеровао нека ти буде.” (Мт. 8. 13). Чудо које је уследило, оздрављење одузетог болесника, који се страшно мучи (Мт. 8. 6) последица је Божијег човекољубља које се излило посредством капетанове чврсте вере.

 

Капетан је показао спремност да се жртвује и то за слугу свога, а то је опет био спреман, јер је имао љубави, истиче јереј Душан Вишекруна, старешина храма Силаска Светог Духа на апостоле у Руми, у беседи на поменуто Јевађеље. Отац Душан нас позива и да напредујемо у нашем подвигу поста како бисмо достојно дочекали и прославили празник великих апостола Петра и Павла.

вероучитељ Борис Секулић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *