Његова Светост Патријарх српски Г. Иринеј служио на Видовдан у манастиру Грачаници и на Газиместану

Његова Светост Патријарх српски Г. Иринеј служио је 28. јуна 2017. године, на Видовдан, Свету архијерејску Литургију у манастиру Грачаници.

Саслуживали су Преосвећена господа Епископ рашко-призренски Теодосије и умировљени захумско-херцеговачки Атанасије са свештенством и монаштвом Епархије рашко-призренске. Поред великог броја верника пристиглих из свих крајева Србије, Републике Српске и Црне Горе, Светој Литургији су присуствовали престолонаследник Александар Карађорђевић и принцеза Катарина, директор Канцеларије за Косово и Метохију г. Марко Ђурић, представници Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама и бројни представници Срба са Косова и Метохије.

Патријарх српски Г. Иринеј позвао је Србе који живе на Косову и Метохији да не напуштају огњишта и не продају земљу која је, како је рекао, натопљена крвљу њихових предака. Патријарх је, након Видовданске Литургије у порти манастира Грачанице, рекао да сваки грумен косовске земље говори о страдању, додајући да где је страдање ту је и васкрсење.

-Данас смо се сабрали на овом светом месту, нема нас много, слични смо оној птици којој разоре гнездо. Мало нас је остало на овој светој српској земљи. Ми се дивимо онима који су овде остали. Дивимо се њиховој храброст Дошли смо да охрабримо вас који живите на овим просторима да ту и останете. Немојте продавати земљу, јер је то земља натопљена крвљу предака, рекао је Патријарх српски Иринеј.

-Видовдан говори да су Срби народ Божји, народ призван, који Бога носи у себи. Ако има дана када сви заједнички мислимо и нешто што нас испуњава то је дан – Видовдан. Велики дан када је српски народ доживео свој Велики петак, своје распеће. То распеће траје и дан данас. Као народ морамо носити крст који је и наш Господ носио. Оно што нам даје вредност то је душа у нама, бесмртна душа. Али након Великог петка долази Васкрсење. Ми смо народ који живи на земљи, али гледа на небо, казао је патријарх Иринеј.

Након Литургије и Патријархове беседе дедељено је високо одликовање Српске Православне Цркве – орден Светог краља Милутина директору Површинских копова Обилић г. Срђи Ковачевићу за хуманитарни рад и помагање фрескописа у храмовима на Косову и Метохији. Мајкама са четворо или више деце Епархија рашко-призреска уручила је орден Мајке девет Југовића, а Канцеларија за Косово и Метохију за њих је обезбедила новчану помоћ. Њихова Краљевска Височанства Престолонаследник Александар и Принцеза Катарина поделили су хуманитарну помоћ у виду хране и играчака деци и корисницима народне кухиње „Мајка девет Југовића” окупљенима у порти манастира Грачанице.

Уследио је традиционални молитвени скуп код спомен обележја на Газиместану, где је Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј, уз саслужење архијереја Теодосија и Атанасија, свештенства и монаштва Епархије рашко-призренске, служио парастос страдалим српским јунацима у Косовском боју 1389. године.

Престолонаследник Александар II Карађорђевић је поручио на Газиместану да је Видовдан “празник вере и наде у боље сутра”. -Не славимо ми Видовдан као дан пораза. Овај празник представља симбол духа и нације, али и вере, наде у боље сутра. Док смо поносни на нашу историју, наша будућност је светла, истакао је престолонаследник Александар.

приредио: Никола Станковић, фото: Жика Слика

Извор: ТВ Храм

Извор за радио “Српски Сион”: СПЦ

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *