НАЈАВА: Његово Преосвештенство Епископ сремски Г. Василије служиће на Видовдан у манастиру Врднику – Раваници Сремској

Саборно, литургијски и молитвено и ове године, с Божијом помоћи, у Епархији сремској, прославиће се Видовдан, празник Светог косовског великомученика Кнеза Лазара и свих Светих мученика српских, у манастиру Врднику – Раваници Сремској.

У уторак, 27. јуна, с почетком у 18 часова, служиће се ВЕЧЕРЊЕ С ПЕТОХЛЕБНИЦОМ. Истога дана у 22 часа – Света тајна Јелеосвећења – СВЕШТАЊЕ МАСЛА.

У среду, 28. јуна, с почетком у 9:30 часова, Његово Преосвештенство Епископ сремски Г. Василије служиће СВЕТУ АРХИЈЕРЕЈСКУ ЛИТУРГИЈУ.

Добродошли!

One thought on “НАЈАВА: Његово Преосвештенство Епископ сремски Г. Василије служиће на Видовдан у манастиру Врднику – Раваници Сремској

  1. Горан Вид Лакић

    Поштовани,
    ево нам долази велики народни и црквени празник : Свети мученик Кнез Лазар и Свети српски мученици, познатији као Видовдан. Осма је година како у нашем граду, у Сремској Митровици, моји пријатељи и моја маленкост обележавамо овај датум, у форми једног лирског омажа. Необичност – посебност такве манифестације је вероватно у томе што се тада, на једном месту, у једној програмској целини сусреће и преплиће неколико уметничких димензија: глума, поезија, музика, црквено и изворно појање до ликовног израза. Осми је пут како се јавно обележава, а ево, ако Бог да, ове године би био трећи пут како је подигнуто на највиши могући ниво за такву врсту садржаја, а трећи пут, ево нам Свечане академије. У прилогу, достављамо плакат и позивницу за вашу кућу, у којој можете видети и све друге детаље везане за њено одржавање. Уколико, пак, имате неких недоумица или питања око програма, молим вас, да ми се јавите на контакт телефон. Претпостављен је богат и разноврстан садржај те вечери и било би још богатије и интересантније за сва чула, да је… ех, да је! Тако је, како је. Учесници и сви они који се одазову на овај позив, не одазивају се организатору, не одазивају се уређивачу, нити неком ћеиф-ефендији, него честитом цару Лазару и његовим- косовским мученицима који пострадаше за Крст часни и Слободу златну, за веру Христјанску и за род српски. Унапред, хвала им и хвала вам, на томе, у име свих славних предака наших, нас самих који јесмо и потомака наших. Косово! Тема иритантна и актуална од 1389 год, па до данашњих дана и са политичког и са теолошког, психолошког, социолошког, историјског, уметничког, антрополошког, философског, педагошког и са многог другог стајалишта. Ми се, ето, усудисмо, да овај, још увек загонетан поклон отпакујемо. Оно што је сигурно, да ове године, као ни до сада, као ни у будуће – надамо се, неће бити – бар што се тиче учесника програма, неће бити провлачења важећих политичких оријентација, нити њихових идеологија, догми.
    Овим писмом, ми вас – званично позивамо да најавите, пропратите и испратите нашу свечаност. Да на вама својствен начин забележите овај догађај. Не сумњајући, ни једног часа у вашу етичност и вашу добру вољу и искрену преданост позиву којим се успешно бавите, ми вас поздрављамо и желимо вам све најбоље. Добро нам дошли!
    У прилогу се налази позивница.
    За све додатне информације, молим вас, позовите ме на број телефона: 065.3.631.356
    С поштовањем,
    Горан Вид Лакић, књижевник

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *