Одржано предавање на тему “СМИСАО ВИДОВДАНА – Историја у садашњости” у КЦ-у Рума

Вечерас, с почетком у 19 часова, у организацији Храма Силаска Светог Духа на апостоле у Руми, одржано је предавање на тему “СМИСАО ВИДОВДАНА – Историја у садашњости” у конференцијској сали КЦ-а Рума.

Предавач је био протојереј Јован Милановић, докторанд на Институту Светог Сергија у Паризу и професор СБШ “Свети Арсеније Сремац” у Сремским Карловцима, који се, тумачећи смисао Видовдана, водио како историјским чињеницама, тако и духовним вредностима овог празника у прошлости и данас.

Отац Јован је у свом излагању, такође, присутнима објаснио да је Косовски завет, заправо Литургијски завет, и да је смисао страдања кнеза Лазара у Завету жртве и истинске љубави.

У приближавању величине и значаја поштовања овог Завета, придружио се архијерејски намесник румски, протојереј Сретен Лазаревић, који је нагласио да су се и други учени и духовни људи у својим беседама често позивали на жртву Светог великомученика кнеза Лазара.

Како, нажалост, живимо у времену у којем гајимо безвољност, одсутност и отуђеност од својих ближњих, празником Видовдана, даје нам се прилика да разумемо и усвојимо Завет жртве и љубави, јер без њега нема ни смисла.

Ускоро ћете моћи послушати звучни запис предавања.

Техничка подршка: Културни центар Рума и Независни филмски центар “Ворки Тим” Рума

Медијски покровитељ: радио Епархије сремске “Српски Сион”

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *