Устоличен Епископ славонски Г. Јован

32Светом Литургијом у Саборној цркви Свете Тројице у Пакрацу, 13. септембра 2014,  началствовао је Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј, а саслуживали су Високопреосвећена господа Архиепископ Макарије и Митрополити црногорско-приморски Амфилохије и загребачко-љубљански Порфирије, Преосвећена господа Епископи канадски Георгије, осечко-пољски и барањски Лукијан, будимљанско-никшићки Јоаникије, захумско-херцеговачки Григорије, бихаћко-петровачки Атанасије, далматински Фотије, рашко-призренски Теодосије, западноамерички Максим, горњокарловачки Герасим, крушевачки Давид, средњоевропски Сергије, тимочки Иларион, моравички Антоније, брегалничи Марко, стобијски Давид, умировљени захумско-херцеговачки Атанасије, као и архимандрити изабрани Епископ јегарски Јероним и игуман студенички Тихон.

Такође, молитве Господу су приносили и главни секретар Светог Архијерејског Синода протојереј-ставрофор др Саво Јовић, старешина београдске Саборне цркве прота Петар Лукић, свештенство епархија славонске, шумадијске, бачке и рашко-призренске, архиђакон Силуан, протођакони Радош Младеновић и Игор Давидовић, као и ђакони Владимир Руменић и Александар Секулић.

33_0Свечаном богослужењу присуствовали су изасланик председника Републике Србије гђа Јасмина Митровић-Марић, изасланик председника Републике гђа Аница Малиновић, министар спољних послова г. Ивица Дачић, председник Републике Српске г. Милорад Додик, директор Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама др Милета Радојевић, председник Српског народног већа г. Милорад Пуповац, градоначелници Пакраца и Липика, представници Римокатоличке цркве и верских заједница, локалне власти и многобројни гости.

Светој Литургији присуствовали су надбискуп митрополит ђаковачко-осјечки монсињор др Ђуро Хранић, бискуп пожешки монсињор др Антун Шкворчевић и жупник пакрачки монсињор Матија Јурковић, као и бискуп Јасмин Милић из Протестантске реформиране кршћанске цркве у Хрватској. Из Енглеске је дошао лорд бискуп лондонски др Ричард Чартрес чије познанство са еп. Јованом датира од лета, по српски народ трагичне, 1999. када је лондонски бискуп био на челу групе бискупа Англиканске цркве који су посетили распето Косово и Метохију и у сусрету са патријархом Павлом и митрополитом Амфилохијем исказали своје људско и хришћанко саосећање због патње и страдања. Бискупи пожешки и лондонски су поздравили новог славонског владику и честитали устоличење, свечаним говорима током празничне трпезе.

42Верни народ је пристигао из свих околних места, али и Београда, захваљујући пожртвованој организацији г. Зорана Вучића.

Предајући жезал у руке новоустоличеног Епископа славонског, Патријарх српски г. Иринеј је истакао да владика Јован познаје историју страдалног народа тог краја. Патријарх је подсетио да је паства Епархије славонске малена и раштркана по целом свету, и нагласио да је дужност сваког свештенослужитеља да брине о свакој души хришћанској, а тим више надлежног архијереја. Отуда је Патријарх српски поручио новом брату у Христу и саслужитељу да брине о својој пастви и чува светиње за које многи пострадаше. Сећајући се Новомученика јасеновачких, патријарх Иринеј је упутио молитву Господу да се таква трагедија нигде у свету не понови.

Уследила је беседа новоустоличеног Епископа славонског, Његовог Преосвештенства г. Јована… www.spc.rs31_0slavonski_jovan

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *