Јубиларни сусрет прве и педесете генерације матураната обновљене Карловачке богословије у Сремским Карловцима 10.6.2016. године Господње

Последња субота пред Петропавловски пост, у Сремским Карловцима и Карловачкој богословији, обележена је нарочитом духовном радошћу и једним несвакидашњем јубилејем.

Наиме, у суботу, 10. јуна 2017. године,  догодила су се два значајна догађаја за историју славног Карловачког богословског училишта: уприличен је сусрет прве генерације матураната обновљене Карловачке богословије, који су Богословију завршили давне 1967. године, те су се окупили да прославе педесету годишњицу своје матуре, и јубиларне педесете генерације матураната 2012 – 2017. године, који су баш те суботе имали последњи школски дан у току њиховог петогодишњег школовања у овој духовно – просветној установи.

Заједничка прослава отпочела је Св. Архијерејском Литургијом, коју је у Саборном храму Светог оца Николаја служио умировљени епископ средњoевропски Господин Константин, иначе један од оних који су Богословију завршили те 1967. године. Њему су саслуживали његови школски другови, честити и заслужни свештеници наше Цркве, који су својим животом и ревносном службом у најгоре доба по Србинаутврђивали веру у народу и проносили славу обновљене Карловачке богословије, која их је као своје првенце одгајила и изнедрила.

Молитвено учешће на овом Евхаристијском сабрању узео је и Преосвећени владика сремски Господин Василије, као и протојереј – ставрофор Младомир Тодоровић, разредни старешина прве генерације матураната и потоњи ректор Богословије. Тек свршени матуранти су својим умилним појањем благодарили Богу за себе, као и за своје предшественике, који су служили Свету Литургију. Након Св. Литургије одслужен је помен и узнете топле молитве за све упокојене професоре и школске другове наших првих матураната које је Господ призвао у Своје очинско наручје. Након литургијског сабрања, по традицији је обављено заједничко фотографисање првих матрураната, заједно са њиховим супругама.

Након кратког коктела који је Преосвештени владика Василије приредио у Патријаршијском двору, сви су се заједно нашли у свечаној сали Богословије, у наручју заједничке мајке и под сводовима заједничке духовне куће. Ту су били изложени матурантски таблои прве и педесете генерације карловачких богослова, а нарочито је било лепо видети да су млади матуранти од старих преузели за свој табло исту поруку и исти цитат : ,,По томе ће сви познати да сте моји ученици ако будете имали љубав међу собом.“ (Јн. 13,35), те је и на овај начин символично истакнут овај значајни јубилеј. Као што правила налажу, изасланик Светог Архијерејског Синода, јереј др Зоран Деврња, прочитао је у присуству окупљених резултате полагања матурског испита и и честитао је свршеним богословима на успеху. Као знак благодарности Богу, дародавцу свих добара, сви окупљени су, једним устима и једним срцем, отпевали химну Св. Никите Ремезијанског ,,Тебе Бога хвалим.“ Уследило је свеопште одушевљење, радост и честитање, како међу самим матурантима, тако и од стране старијих. Славље је потом настављено у трпезарији Богословије, где је била приређена трпеза љубави.

Пред крај ручка, реч је узео најпре ректор Карловачке богословије,  протојереј – ставрофор Јован Петковић. Он је поздравио све присутне, а нарочито тек свршене богослове, упутивши им драгоцене савете и поуке за њихове предстојеће подвиге и изазове,  напомињући да ће Карловачка богословија увек бити њихов дом. Након обраћања господина Ректора, окупљене је поздравио протојереј мр Јован Милановић, разредни старешина педесете генерације матураната Карловачке богословије, коме је ово уједно била и прва генерација којој је био разредни старешина. Отац Јован је говорио о свим изазовима и потешкоћама које је заједно са својим ученицима уз помоћ Божију савладао, благодарећи притом Богу и не кријући радост што је успео да изнедри једну нову чету војника Христових. Протојереј – ставрофор  Бранислав Поповић, један од старих матураната и организатора овога сабрања, поздравио је окупљене и истакао у свом слову  да је он пре равно педесет година имао част да као тек свршени богослов говори на матурском ручку своје генерације. Иза проте Бранислава говорио је његов школски друг, протојереј – ставрофор Мирослав Дејанов, свештеник из далеке Канаде, који је нарочито нагласио значај јединства дијаспоре и матице и пренео поздраве наше Цркве са северноамеричког континента. Потом је испред педесете генерације матураната говорио свршени богослов Владимир Јовић.

На крају свих беседа, сабрању се обратио Преосвећени владика Василије. Он је честитао и једној и другој генерацији на радосном поводу који их је окупио. Посаветовао је младе матуранте, тридесет и прву генерацију коју он са катедре сремске епархије испраћа на поприште живота, да се ваљано и постојано владају на том истом попришту. Након што су отпојали хвалу, сви су изашли на степениште испред главног улаза у зграду Богословије, на оно степениште које је до сада испратило педесет генерација свршених богослова и које је било сведок свих лепих и мање лепих тренутака из времена њиховог школовања. Ту је направљена заједничка фотографија, којом је завршено јубиларно славље и крунисан историјски сусрет матураната генерације 1962 – 1967. и матураната генерације 2012 – 2017. године,  а која ће остати као сведочанство од непроцењиве важности за будућа поколења.

Сигурно је да ће у историјском памћењу Карловачког богословског училишта овај догађај бити записан златним словима и да ће генерације нових ђака и матураната, које се рекама воде живе буду напајале на изворима ове  школе, поучене овим примером, свагда у себи носити речи Спаситељеве : ,, По томе ће сви познати да сте моји ученици ако будете имали љубав међу собом.“ (Јн. 13 – 35).

В. Јовић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *