Друга недеља по Педесетници у храму Силаска Светог Духа на апостоле у Руми

Дана 18. јуна, друге недеље по празнику Силаска Светог Духа на апостоле и уједно прве недеље Апостолског поста, наша света Црква прославља спомен на Светог свештеномученика Доротеја и Преподобног Петра Коришког.

Ове недеље (друге по Педесетници) у храмовима на Божанственој Литургији чита се зачало из Јеванђеље по Матеју (4, 18 – 23), у којем је описан Христов позив упућен браћи Симону Петру и Андреју, затим Јакову и Јовану да крену за њим. На Исусове речи :„ Хајдете за мном”, ова четворица галилејских рибара остављају своје мреже и без икаквих упита крећу за Христом са пуним поверењем.

Овај позив упућен је свим људима и после Христовог боравка на Земљи. На овај позив одговара и Петар Коришки, наглашава јереј Душан Вишекруна, стрешина храма Силаска Светог Духа на апостоле у Руми, у беседи на данашње Јеванђеље у Храму у Руми.  Као младић из села Кориша, села код Призрена, Петар који је бивствовао на тим просторима у ХIII веку, оставио је све и живео сам веома строгим животом не би ли угледао Христа.

вероучитељ Борис Секулић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *