Одржана промоција књиге “Чортановачка школа”

Мало ко зна о манастиру Тидија који је био у близини Чортановаца, о причи како је у месту Дабар близу Чортановаца рођен Свети Арсеније Сремац, о доласку Светог Саве на просторе чортановачке шуме, о краљу Драгутину Немањићу који је био господар Сремски (Србија као термин је била прихваћена за ове наше северне просторе, док је за јужне просторе српске државе назив био Рашка), о античким временима и римским утврђењима, о школству у Чортановцима који се помиње у Акту Илирске дворске депутације из 1756. године, а које је постојало и раније… Заслужан за овај прилог нашој историји и науци је господин Живан Пашић, који проучава историју на један занимљив и веродостојан начин.

На основу архивске грађе која је пронађена на тавану једне од кућа у Чортановцима из 18. века настала је књига „Чортановачка школа“, аутора Живана Пашића. Догађај за памћење је пуна сала окупљених људи у школи у Чортановцима који су желели да чују коју лепу реч и купе књигу, а поједини су дошли из иностранства ради промоције књиге, одржане 17. 6. 2017. Године, с почетком у 19 часова.

Прво су наступила предшколска деца, па деца данашње Основне школе у Чортановцима „Ружица Ђурђевић – Црна“, с наставницом музичког васпитања Валентином Боћан. Затим, етно песме су певали студенти Богословског факултета Универзитета у Београду, из Крчедина и Крушедола. На трибини говорили су: Стеван Констадиновић професор Филолошког факултета из Новог Сада, сликар Бранко Орешчанин, локални песник сремског хумора и шале звани Прока, а  као круну свега се обратио аутор књиге Живан Пашић. На крају промоције стихове „Santa Maria della Salute“ је рецитовао глумац Војин Ћетковић, који често борави у овом делу Срема. Послужење је било у сали школе, где се разговарало у пријатној атмосфери.

вероучитељ Горан Груловић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *