Одржано предавање “Српска породица у вртлогу искушења савременог доба” у Батајници

Поводом године посвећене породици у епархији сремској, у храму Рођења Пресвете Богородице у Батајници, 11. јуна 2017. године, одржано је предавање на тему: Српска породица у вртлогу искушења савременог доба.

Предавачи су били: др Биљана Анђелковић психотерапеут, дугогодишњи учесник у програму Земља Живих и сарадник  у Пастирском Саветодавном центру Архиепископије београдско – карловачке.

Др Бојан Цакић кардиолог, председник удружења Центра за бригу о породици, активни учесник трибина и симпосиума посвећених породичним вредностима.

Др Биљана узрок кризе у српској породицу види у кризи појединца, у неспособности да он сагледа своје унутрашње сукобе и да их превазиђе. Ако то не савлада, онда своје нерешене унутрашње фрустрације  преноси на чланове породице и то после постаје окидач за разне несугласице и неразумевања. Због наших унутрашњих сукоба, ми бивамо у сталном сукобу с другима. Тако наши интрапсихолошки конфликти постају интраперсонални. Стога је неопходно да човек духовно и психолошки ради на себи и тек тада ће напредовати. Мора почети да воли да би оздравио. Други узрок кризе у породици је свакако неспособност појединца да ствара блиске односе. Зато је преко потребно да човек у себи изгради способност стварања блиских односа. Ту способност имају психолошко зрели људи. Касније та психолошка зрелост омогућиће лакши избор брачног друга и та веза има већу шансу да успе. Народ каже да отац штити, а мајка храни. То опет значи да отац мора бити носилац духовних вредности, а мајка емотивних.

Др Бојан узрок проблема у савременој српској породици види у одбацивању хришћанских вредности и губитку вере у Бога. Решење је да се вратимо вишевековном искуству Цркве. Она је главни стожер за очување породице – мале цркве. Кроз њу добијамо дар од Бога за пројаву љубави, јер једино  кроз светотајинско сједињење двоје бића, човек може ону другу половину заволети као самога себе.  Данашња цивилизација све нам нуди сем Светих Тајни. Стимулацијом гордости и самодовољства условљава да се брак непрестано одлаже, а неки и не ступе у њега. У каснијим годинама репродуктивни систем слаби, што је један од најчешћих узрока стерилитета.

Свакако један од проблема је то што све касније долази до психолошке зрелости и људи се не припремају за брак. Припрема за породични живот изостала је у нашем друштву, па чак и у Цркви. Модерно друштво извлачи чланове породице из сопственог дома. А када се увече саберу свако има свој екран, што је почетак отуђења и распада породице. Много је више општења са странцима (разним кутијама и кутијицама) него с најближим члановима породице. Истраживања су потврдила да 95% времена проведеног пред рачунаром, телефоном, итд. само наноси штету човеку, док 5% од тога може нечему да користи. Проблем је у томе што је данас без икакве цензуре све доступно, свима и у сваком тренутку.  Никог не занима јавни морал и духовно стање нације. Зато данас имамо 50 000 регистрованих наркомана, 100 – 300 000 алкохоличара, 50 – 80 000 хомосексуалаца и ко зна још колико зависника од коцке, интернета и медија. Све нам то говори колика је данас криза породице, а самим тим и свеукупна криза друштва. Још ако томе додамо да је нагла индустријализација довела у град 200 000 жена, без изгледа за ступање у брак, док је насупрот томе 250 000 неожењених мушкараца остало на селу. Зато данас имамо тако негативну стопу прираштаја, најнижу у Европи.

Свакако, сви ови подаци, иако суморни, не смеју да нас обесхрабре. Све може да се поправи, ако се вратимо оним исконским хришћанским и људским вредностима. Онда ћемо се рађати и множити, а самим тим, напунићемо земљу и владаћемо њоме.

У прилогу је линк за видео с предавања.

 

протојереј Јевто Павловић

One thought on “Одржано предавање “Српска породица у вртлогу искушења савременог доба” у Батајници

  1. Биљана Анђелковић

    Драги слушаоци како вам се допало предавање? Који је ваш став о питањима о којима је било речи на предавању? Да ли је предавање довољно разумљиво?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *