НА ДУХОВСКЕ ЗАДУШНИЦЕ ОТКРИВЕН СПОМЕНИК У ОБЛИКУ КРСТА У ЗНАК СЕЋАЊА НА ЖРТВЕ “ОЛУЈЕ”

На духовске Задушнице, када се православни сећају својих ближњих који су умрли, народ  из крајева српске Крајине и целе Србадије се сакупио на Банстолу поред темеља будућег храма „Благе Марије“, како би се открио споменик у знак сећања на жртве војне акције „Олуја“. Финансирање спомен обележја у знаку Крста је плод труда и добре воље списатељице Милене Чанковић, која је издала књигу „Дивани личких споменика“. У тој књизи је покушала да сачува од заборава специфичан лички начин живота и хумор, а надамо се да је успела. Поред тога продајом књиге се финансирао пројекат спомен обележја жртава „Олује“. Најмлађи донатор је из Црне Горе, Милош Богдановић из Кумбора (општина Херцег Нови)  са свега осам година, који је имао част да пресече врпцу на отварању споменика. Касније, током културно уметничког програма који је уследио, Милош је рецитовао песму „Личке јаме“ Милана Ћорка.

Његово Преосвештенство  Eпископ сремски Г. Василије је осветио спомен обележје заједно с протојерејем-ставрофором Петром Јованчевићем који је у пензији, јерејем Предрагом Хајдуковићем и ђаконом Слободаном Вујасиновићем.

Његово Преосвештенство се обратило присутном народу пригодном беседом о српским страдањима и сеобама и фрушкогорским светим манастирима који чувају сећање на величину и бурну историју нашег народа. После тога је уследио богат културно уметнички програм у којем су узели учешћа и гости из Републике српске.

вероучитељ Горан Груловић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *