ДУХОВСКО МОЛИТВЕНО ЗАЈЕДНИЧАРЕЊЕ НА ВРАЊАШУ

У манастиру Светог Василија Острошког на Врањашу недалеко од Манђелоса, Светом Литургијом коју је служио настојатељ овог фрушкогорског манастира јеромонах Василије, у недељу 4. јуна свечано је празнован дан Педесетнице – Силаска Светог Духа на апостоле.

У наставку молитвеног славља, на Вечерњем  Богослужењу присутни верни народ, упућујући коленопреклоне молитве Светој Тројици плео је традиционалне духовске венчиће начињене од свеже ливадске траве.  Кумови славе – породица Манојловић, односно Лукреција и Никола из Бијељине,  принели су један од славских колача, пшеницу и вино који су током литургијског чина и освештани. Верни народ и многобројни гости предвођени настојатељем манастира оцем Василијем, у свечаној литији са молитвеним призивом Божје благодати, начинили су троструки опход око храма посвећеног Светом Василију – Острошком Чудотворцу.

Духовни сабор на Дан Свете Тројице  одржава се трећу годину од оснивања овог манастира. Како се народ на овај велики празник – рођење цркве Христове у Духу Светом, и пре подизања манастира на овом месту традиционално окупљао  на молитву покрај светог врањашког извора – Водице старе више од два миленијума, Епископ сремски Господин Василије благословио је свечано саборовање овог дана у свакој години црквеног празничног круга.

Пригодном празничном трпезом коју су приредили кумови славе, управа и пријатељи манастира окончана је овогодишња прослава  а део освештаног славског колача и жита преузели су кумови наредног духовског молитвеног заједничарења у овом, по много чему јединственом  сремском манастиру на питомим јужним падинама Фрушке горе.

Дејан Мостарлић

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *