Света Архијерејска Литургија у параклису при Окружном затвору у Београду

Владика славонски Јован богослужио у параклису при Окружном затвору у Београду

У понедељак, 29. маја 2017. године, на празник Светог Вукашина Јасеновачког, у параклису Васкрсења Христовог у Окружноим затвору у Београду Преосвећени Епископ пакрачко-славонски Јован служио је свету аријерејску Литургију уз саслуживање свештеника Глигорија Марковића и Анђелка Додера, ђакона Ђорђa Остојића, учешће управника и запослених Окружног затвора, осуђеника и представника Управе за извршење кривичних санкција, али и других који својим радом изван установе помажу живот капеле у Окружном затвору.

Појали су појци хора Мојсије Петровић. Преосвећени Владика је у својој беседи о Светом Вукашину, заточенику, страдалнику и мученику, осликао небески мир којим је Христос у својим страдањима окупао творевину, а Свети Вукашин га својим миром и држањем опет и изнова учинио присутним. Божји план за своју творевину и човека, због кога је у домостроју спасења Син Божји постао човек, да се сви људи спасу и дођу у познање истине, никога не оставља искљученим од љубави Божје. Покајање као почетак пута је доступно свима.

Током 2014. године у својству викара и са благословом Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја, епископ Јован је својим трудом и надгледањем допринео успостављању капеле Васкрсења Христовог. У трећој години свог постојања параклис Васкрсења Христовог и духовничка служба потпуно су укључени у живот београдског Окружног затвора. Свакодневно присуство, редовно служење свете Литургије, библијске радионице, духовни разговори и молитвена окупљања, доласци милосрдне секције Верског добротворног старатељсва, учинили су  и видљивим и опипљивим Царство Божје доносећи његову радост у Окружни затвор.

Извор: СПЦ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *