Седма недеља по Пасхи у Храму Силаска Св. Духа на апостоле у Руми

Седма недеља по Пасхи посвећена је светим, богоносним оцима Првог васељенског сабора одржаног у Никеји (данас Изник у Турској). Ових триста осамнаест отаца присутних на Сабору одбранило је православно учење о Сину Божијем као једносуштном (једнаке суштине) по природи Богу Оцу. Они су нам оставили и дефинисано исповедање вере у Свету Тројицу, дакле Оца, Сина и Светога Духа, које верни исповедају на свакој Литургији.

Ова недеља је између два велика празника – Вазнесења и Силаска Светога Духа на апостоле, што нам се указује и црквеном химнографијом, којом Црква прославља Христа који се вазнео у свом васкрслом, људском телу и тако узвисио људску природу; и који је одлазећи Богу Оцу обећао својим ученицима Духа Светога који води Цркву до Његовог другог доласка.

Божанствену Литургију у Храму Силаска Светог Духа на апостоле служио је архијерејски намесник румски, протојереј Сретен Лазаревић, коме су саслуживали часни оци: парох румски у пензији, протојереј-ставрофор Јован Јовичић и протојереј-ставрофор Рајко Цабунац.

У беседи на прочитано Јеванђеље (Јн. 17, 1-13), отац Сретен је између осталога истакао речи Јеванђеља да је живот вечни познање јединога истинитога Бога, до кога се долази захваљујући Христу, који је слика Очева, и који нам, дакле, открива Бога Оца.

вероучитељ Борис Секулић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *