Прослава Преноса моштију Светог оца Николаја у сремскомитровачком намесништву

У понедељак 22. маја 2017. у сремскомитровачком намесништву свечано је прослављена успомена на Пренос моштију Светог оца Николаја, а нарочито свечано било је у Стејановцима, Шуљму и Матринцима који овог дивног угодника Божјег славе као свог заштитника.
У Стејановцима на дан када се прославља пренос моштију Светитеља из малоазијског града МиреЛикијске у италијански град Бари у XI вијеку Светом Литургијом началствовао је архијерејски намесник сремскомитровачки протојереј-ставрофор Саво Ракита уз саслужење свештеника јереја Бранислава Дивљака и Милана Симића.
Након Свете Литургије, затим литије која је опходила храм и благосиљања славских колача, отац Саво је присутном народу богонадахнутом беседом указао на значај празника, говорећи о чудима овог угодника којег Господ прослави.
Старешина овог храма отац Младен захвалио се браћи свештеницима, благочестивом народу и кумовима овог светог храма господину Мирославу Лукићу са породицом.
У Шуљму селу које се налази у северном делу општине Сремска Митровица у присуству великог броја вернога народа торжествено је прослављена успомена на великога међу оцима Светог Николаја. Свету Литургију служио је протојереј-ставрофор Мирослав Јосимовић.
Послије свете Литургије, и литије око храма, освештани су и преломљени славски колачи, а затим је празнично славље настављено уз трпезу љубави. Окупљеним вјерницима празник је честитао њихов парох Сретен Лукић захваливши се проти Мирославу што је празнично торжество увеличао својим молитвеним присуством.
Празник Светог оца Николаја, у народу познатог и као „Летњи Свети Никола“ свечано је прослављен и у Мартинцима.
Празничним Евхаристијским сабрањем началствовао је протонамесник Љубиша Воларевић уз саслужење јереја Далибора Чолића и ђакона Јовице Михајловића. Док је за певницом уз подршку благочестивог народа појао јереј Бранимир Чолић. После литијског опхода око светог храма и благосиљања колача и кољива, присутни су наставили празнично славље за припремљеном трпезом Господу у славу, а у част Светог оца Николаја, а за коју се побринуо кум овог храма Радослав Косановић.

ђакон Душко Марковић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *