ОДРЖАНО ПРВО ПРЕДАВАЊЕ ПОВОДОМ ГОДИНЕ ПОСВЕЋЕНЕ ПОРОДИЦИ У ЕПАРХИЈИ СРЕМСКОЈ

Благословом Његовог Преосвештенства епископа сремског Господина Василија 2017. година у епархији срeмској посвећена је породици. Тим поводом Владика Василије позива свештенство и сав верни народ да самопрегорно раде на превазилажењу свих проблема које муче савремену српску породицу. Будући да данашњи свет све више личи на једно велико село, савремена породица се нашла на удару тих разних глобалних токова. Многи су поклекли под налетом тог разорног таласа. Тако данас имамо много развода црквених бракова, што је пре само педесет година била права реткост. Незамисливо је да неко ко је стао пред свети олтар и  пред Богом живим дао завет да ће живети заједно у љубави и слози, после извесног времена одустаје од свега тога, растура заједицу освећену Црквом и гази завете дате пред Богом и људима. Много је и оних који не желе никакве обавезе, нити ступају у брак нити пак одлазе у манастир и тако личе на олистало и разгранато дрво, али без икаквих плодова. А како оправдати оне који под видом слобода и права човека у утроби убијају још нерођену децу?! Тај неми крик невино побијених младенаца вапије са земље на небо. Зар смо толико заслепљени сопственим егоизмом и не схватамо да и они имају право на живот? Који закон данас штити њих? Бог им улива живот и преко родитеља шаље у овај свет, а они се дрзну и не допусте им ни да виде светлост сунчаног дана. А шта знаш, човече? Сутра то може бити то твоје дете. Бог са сваким од нас има неки план. Можда то дете сутра  буде неки нови Тесла, Пупин или Николај Велимировић. Крајње је време да престанемо с оваквим неодговорним понашањем, јер нас је због тога сваке године тридесет пет хиљада мање у овој прелепој земљи. Ако се овакав тренд настави онда постоји реална опасност да нестанемо као народ с ових простора.

Да би скренили пажњу јавности на проблеме који муче савремену породицу храм Рођења Пресвете Богородице у Батајници покренуо је цео један серијал предавања. Тако је 7. маја после вечерњег богослужења, у препуној сали парохијског дома, игуман манастира Велика Ремета Стефан Вучковић одржао једно надахнуто и исцрпно предавање. Он је говорио на тему Породица и Црква. А између осталог, он је нагласио да је гордост срца проузроковала да породица данас постане луксуз. Да би породица била комплетна недостају деда и баба. Младо биће има потребу да се неком повери и да га неко разуме и воли. Ако то нема у раном узрасту онда то у каснијем добу доводи до разних психолошких проблема. Недостатак комуникације с неким коме он верује и ко њега уважава, доводи после до тога да он тражи утеху у алкохолу, дроги, разврату и на крају у разбојништву.

Игуман је даље истакао да је један од узрока проблема у породици појава егоцентризма и деструкције ума. Човек тежи за оним што је апстрактно, сувишно и непотребно. Непрестано је незадовољан оним што има и у том прекомерном умножавању материјалних добара нема простора за живе људе који требају да дођу на свет.

Он даље говори, да је један од највећих проблема тај што су Срби одступили од Бога Живог. Он је извор живота и узрок постојања свакоме бићу. Када су Срби отпали од свога Искупитеља од њих је одступила и сила рађања. Повратком вери наших Праотаца и Отаца вратила би се и сила рађања и ми бисмо напунили земљу и владали њоме.

Нека би ове надахнуте речи Богомпросвећеног игумана Стефана допрле до срца свих Срба и Српкиња.

протојереј Јевто Павловић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *