НАЈАВА: Други део турнеје фестивала СЛОБОДНА ЗОНА у Руми

Независни филмски центар Ворки Тим из Руме вас позива на други део турнеје фестивала Слободна зона, који ће се одржати у Културном центру Рума у периоду од 7. до 9. маја 2017. године.

 

НЕДЕЉА 7. мај
ВЕЛИКИ ХОЛ КУЛТУРНОГ ЦЕНТРА РУМА, 20 часова
ТУРНЕЈА ФЕСТИВАЛА СЛОБОДНА ЗОНА 2017.
ПОЖАР НА МОРУ (документарни)

Синопсис
Добитник Златног Медведа на филмском фестивалу у Берлину 2016. године, Ђанфранко Росијев бритки и дирљиви приказ медитеранског острва Лампедуза, који описује хуманитарну кризу у морима око њега, је уједно мајсторски одрађен документарни филм и благовремени позив за хитну акцију.
Смештена 150 миља јужно од Сицилије, Лампедуза је осванула у јавности као прва лука која је угостила стотине хиљада Африканаца и блискоисточних избеглица који путују ка Европи у потрази за бољим животом. Након месеци проведених на острву, у додиру и сусрету са становницима, Роси је сакупио невероватан број снимака, који се баве историјом, културом и свакодневним животом избеглица. Стављајући у фокус дванаестогодишњег Семуела, који истражује копно и покушава да савлада море, филм постепено гради ненадмашиви, натуралистички портрет становника Лампедузе и догађаје које чине њихову свакодневицу.
Резултат је лирски, поетски и искрено моћни документарац који нити суди, нити претерује, већ гледаоцу показује свет какав јесте – до потпуно поражавајућег дејства.

 

ПОНЕДЕЉАК 8. мај
ВЕЛИКИ ХОЛ КУЛТУРНОГ ЦЕНТРА РУМА, 20 часова
ТУРНЕЈА ФЕСТИВАЛА СЛОБОДНА ЗОНА 2017.
ЧУЈТЕ И ПОЧУЈТЕ (документарни)

Синопсис
У филму Чујте и почујте, документарни редитељ номинован за Оскара, Вернер Херцог (Гриззлy Ман, Цаве оф Форготтен Дреамс) реконструише виртуелни свет, почев од његовог постанка, све до крајњих домета, истражујући дигиталну позадину са истом радозналошћу и креативношћу којима је приступао различитим земаљским пределима, попут Амазона, Сахаре, Јужног пола и напуштених предела Аустралије. Херцог гледаоце води на јединствено путовање, кроз низ провокативних разговора који откривају како је онлајн свет трансформисао начин на који реални свет функционише – од трговине до образовања, од путовања у свемир до здравства, све до средишњег питања људског понашања у друштву.

 

УТОРАК 9. мај
ВЕЛИКИ ХОЛ КУЛТУРНОГ ЦЕНТРА РУМА, 20 часова
ТУРНЕЈА ФЕСТИВАЛА СЛОБОДНА ЗОНА 2017.
БЕСКРАЈНА ПОЕЗИЈА (играни)

Синопсис
Сантијаго де Чиле, за време узбудљивих 40-их и 50-их година. “Алехандрито” Ходоровски, двадесетогодишњак, одлучује да постане песник, упркос жељи своје породице. Улази у тесне кругове тадашње уметничке и интелектуалне авангарде и упознаје Енрикеа Лина, Стелу Дијаз, Никанор Пару и многе обећавајуће, али непознате и младе писце, који ће постати класици латиноамеричке модерне литературе. Потпуно зароњени у тај свет поетског експериментисања, они живе на начин на који се мало њих усудило да живи: сензуално, аутентично, слободно, бесно.

УЛАЗ СЛОБОДАН.

Добродошли!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *