Његова Светост Патријарх српски Г. Иринеј служио је парастос жртвама у Доњој Градини

У Спомен-подручју Доња Градина у Републици Српској 23. априла је обележен Дан сећања поводом 72 године од злочина геноцида у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту, Доњој Градини. Његова Светост Патријарх српски Г. Иринеј служио је помен и у беседи између осталог казао да је Доња Градина свето мученичко место где је земља натопљена крвљу и људским костима, пренео је Танјуг. Патријарх је подсетио и на друге жртве из Другог светског рата, од Пребиловаца, Велебита, на њихове страшне муке које су поднели од људи без ума и срца, а једина кривица им је била што су припадали једном одређеном народу и вери. – Бројеви страдалишта су веома велики и када би их преборојавали и помињали био би то дуг списак имена, где се налазе оваква и слична стратиша са хиљадама и хиљадама невино убијених, наше браће, сестара и деце – рекао је Патријарх Иринеј након службе на гробном пољу “Храстови” у Спомен-подручју Доња Градина. Патријарх Иринеј је напоменуо да је усташка држава у Другом светском рату једина имала логор за децу. Према његовим речима, у том време једино уживање људи огрезлих у зло била је мука других. “Надамо се да ће она добра страна света у којем живимо и добри људи учинити да се то зло никада више, не само код нас, него ни у једном народу, не понови”, подвукао је Патријарх Иринеј.

Дан сећања на жртве усташког злочина геноцида у концентрационом логору Јасеновац-Доња Градина од 2015. године заједнички обележавају Влада Републике Србије и Влада Републике Српске, на основу потписаног Меморандума о сарадњи у области неговања традиција ослободилачких ратова и годишњица историјских догађаја.

Како је пренео РТС, премијер Србије Александар Вучић поручио да ћемо без спознаје и сећања тешко умети да изградимо бољу будућност, а председник Републике Српске Милорад Додик поручио да је претходни век био век страдања, а да овај мора бити век окупљања.

Молитве јеврејским и ромским жртвама усташког логора Јасеновац читали су представници њихових заједница.

Парастосу су присуствовали званичници Републике Српске, Србије, представници дипломатског кора, организације које негују традиције Другог светског рата, удружења грађана, велики број посетилаца међу којима је било пуно ученика, као и потомци страдалих у јасеновачком логору.

Извор: радио Слово љубве

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *