Велики петак у Храму Силаска Светог Духа на апостоле у Руми

Данас виси на дрвету Онај који је на води земљу утврдио. Венцем од трња се крунише Онај који је цар Анђела. Лажном порфиром огрће се Онај који је огрнуо небо облацима. Шамаре прима Онај који је у Јордану ослободио Адама. Клинцима би прикован Женик Цркве. Копљем би прободен Син Деве. Поклањамо се страдањима твојим, Христе. Покалњамао се страдањима твојим, Христе.  Покалњамао се страдањима твојим, Христе.  Покажи нам и славно твоје Васкрсење. (Стихира са деветог часа на Велики петак).

У Храму Силаска Светог Духа на апостоле кроз богослужења Великог петка учињен је спомен на спасоносна страдања Господа Исуса Христа. У јутарњим часовима одлужени су Царски часови, којим спомињемо суд над Спаситељем (Први час), осуду Господа на смрт (Трећи час), распеће Господње (Шести час), и смрт Његову (Девети час).

Парохијани ове заједнице одазвали су се на позив својих свештеника и окупили се у великом броју и на Вечерњем богослужењу и на Малом повечерју на коме је певан канон на Распеће Господње и на плач Пресвете Богородице. Претходно су неки од њих учествовали у украшавању храма и гроба Господњег на који је положена Плаштаница током Вечерњег богослужења.

У касним вечерњим сатима одслужено је Јутрење Велике суботе, којим је обележен погреб Господа нашег Исуса Христа.

Борис Секулић, вероучитељ

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *