Света Литургија на Велики четвртак у храму Светог Саве у Марадику

На Свети и Велики четвртак када је по предању одржана Тајна вечера, пасхално славље Господа Исуса Христа, деца, која похађају наставу веронауке у Марадику су заједно са својим вероучитељем Гораном провела у храму како би учествовала у истом. Вероучитељ се трудио да деци објасни приче и символе Старога завета кроз остварење њихових символа у Христу. Кост јагњета које се приноси за Пасху није смело бити сломљена, тако да и Христу нису пребили голени када је био на Крсту. Све те остварене символе јеврејски свештеници нису видели, али  покривало незнања у Новоме завету нестаје. Зато су и деца учествовала у томе новоме Животу кроз Свете тајне покајања и причешћа.

Свештеник храма Светог Саве у Марадику, јереј Симеон Жегарац, прво је исповедао децу, па су заједно са вероучитељем учествовала у Литургији појањем и молитвом, да би се на крају причестила Светим Христовим тајнама.

По речима јереја Симеона Жегарца причешће на Велики четвртак има своју исконску снагу да оне који учествују у Тајној вечери држи буднима током целе године. Нека је на здравље деци и верном народу Марадика и свим православним хришћанима.

вероучитељ Горан Груловић

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *