ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА СРЕМСКО-КАРЛОВАЧКОГ НАМЕСНИШТВА

Његово преосвештенство Г. Василије је служио Литургију пређеосвећених Дарова у месту Крчедину где су се окупили свештеници и  вероучитељи сремско-карловачког намесништва на годишњу исповест која се одржава за време Великог поста. Благоверни народ Крчедина се окупио на Свету Тајну причешћа, а осим тога присуствовали су и припадници војске – војни свештеник поручник Предраг Докић, мајор Милан Жунић и помоћник војног свештеника заставник Синиша Тебојевић.

У беседи Његово преосвештенство се осврнуло на Свету Тајну покајања и причешћа као основу нашег православног живота. У молитви „Оче наш“, по речима владике Василија, се једино помиње „хлеб насушни“ од свих светих дарова и тајни Светога Духа. Ту је владика поменуо светога упокојеног владику Данила, како је он говорио о „Хлебу надсуштаственом“. Потреба Светих Тајни покајања и причешћа је несумњива за све и у свим временима. Као што се сваки домаћин труди да у својој башти искорени коров и негује племените биљке, тако и сви хришћани требају из срца да искорене зле мисли, прељубе, гнев, свађе, поделе…

После Литургије пређеосвећених Дарова уследила је трпеза љубави где је свештенство, заједно за вероучитељима, поделило са Његовим преосвештенством парохијске бриге и речи наде. Владика је споменуо да је пастирска потреба да се ова година прогласи за годину породице, пошто је та ћелија духовног организма народа и Цркве најугроженија.

текст и фотографије захваљујући вероучитељу Горану Груловићу

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *