Недеља Православља у Световаведењском манастиру у Сремским Карловцима

Господ је сабрао верни народ у велелепнe сремскокарловачке храмове  да обележе Недељу Православља, дан кад је Света Црква извојевала једну од највећих победа у својој историји – победу над иконоборачком јереси.

У Световаведењском манастиру Светом Литургијом началствовао је протосинђел Клеопа, настојатељ манастира уз саслужење протођакона Љубомира Лукића.

За певницом су појали богослови достославне Карловачке богословије, док је
Хор Николајевске сремскокарловачке цркве вођен руком хоровође Јована Пејића величанственим пјенијем узнео молитве Господу.
Празничном беседом, у радости, сабраном народу обратио се настојатељ Световаведењског храма, отац Клеопа који је казивао о значају победе Православља над јереси и онима који нису поштовали свете иконе.
„Поштовање светих икона је наша чежња за Богом, чежња за Небом, наша чежња за светитељима,.. Узевши икону у своје руке и Часни Крст, ми имамо  посебан осећај, јер смо ми људи чулни и волимо да опипамо рукама, очима  да видимо, волимо да нешто буде поред нас.  И између осталог, и због те наше жеље, Бог је нама дао и свете иконе да нам буду на помоћ, да их поштујемо, односно да поштујемо ликове светитеља који су на њима изображени, да поштујемо пре свега изображени лик Господа и Пресвете Богородице….“
Између осталог протосинђел Клеопа је позвао српски народ да истрају у четрдесетодневном Посту и дочекају најрадоснији хришћански празник Васкрсење Христово.
„Очинском својом љубављу у име Свете наше Цркве, молим Вас да и после ове прве недеље Часног поста, наставите Пост, јер свети Пост је време милости и спасења, време мира и време када у молитви тражимо још више благодат и милост Божју…“ казао је отац Клеопа и додао да ћемо Постом и молитвом и  васцелом српском народу.
После литургијског  сабрања верни су окупљени у манастирској порти са оцем Клеопом разговарали и о изградњи конака, предстојећим радовима, трудећи се да се нађу при руци настојатељу ове обитељи да на радост Господњу светлост дана угледа манастирски конак.
извор сајт Епархије сремске

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *