Округли сто у Сремским Карловцима „Однос цркава и верских заједница и медија као предуслов развијања верске и међуетничке сарадње, разумевања и стабилности у Србији“.

На Факултету за менаџмент у Сремским Карловцима 23. фебруара 2017. године одржан је округли сто на тему: „Однос цркава и верских заједница и медија као предуслов развијања верске и међуетничке сарадње, разумевања и стабилности у Србији“. Организатори овог знаменитог скупа били су Фондација Konrad Adenauer Stiftung, Београдска надбискупија и поменути Факултет за менаџмент.

Приликом отварања округлог стола присутне су поздравили и пожелели добродошлицу следећи учесници: др Горан Квргић, декан факултета-домаћина, г-дин Ненад Миленковић, председник Општине Сремски Карловци, Гордана Пилиповић, представница Фондације Konrad Adenauer у Србији, Владимир Божовић, саветник премијера Србије, Мирољуб Радосављевић, представник Управе за сарадњу с црквама и вер. заједницама, протојереј Јован Милановић, представник Његовог Преосвештенства Г. Василија, Еп. сремског, и београдски надбискуп и митрополит Станислав Хочевар.

Потом је отворена прва сесија на тему: „Верски медији-домети и улога у Србији“ где су говорили следећи учесници:

-презвитер др Александар Ђаковац, уредник листа „Православље“

-протојереј-ставрофор др Дарко Ђого, декан ПБФ-а „Св. Василије Острошки“ у Фочи

-др Даница Аћимовић, професор ФАМ-а

-Александар Гајшек, новинар Студио Б

-Хамза Адровић, гл. уредник медијске групе ГМС Исламске заједнице Србије.

 

Друга сесија имала је за тему: „Цркве и верске заједнице у медијској сфери“ где су учешће узели:

-протојереј-ставрофор др Зоран Крстић, професор ПБФ-а у Београду

-др Зорица Томић, проф. Филолошког факултета у Београду

-др Зорица Кубурић, проф. Филозофског факултета у Новом Саду

-велечасни Мухарем Драган, предавач на Теолошко-катехетском институту у Суботици

-протојереј Јован Милановић, професор Богословије Св. Арсенија у Срем. Карловцима.

 

На трећој сесији говорили су на тему „Међуверска и међуетничка сарадња-медијски допринос“ уважени представници Цркава и верских заједница:

-митрополит загребачко-љубљански др Порфирије Перић

-београдски надбискуп и митрополит Станислав Хочевар

-реис-ул-улема Исламске заједнице Србије Сеад Насуфовић

-рабин Јеврејске заједнице у Србији Исак Асиел.

 

Током ових сесија покренуто је мноштво конструктивних питања, као на пример: треба ли Црква да буде „рурална“ заједница или да иде „у корак са временом“? Треба ли Црква данас да мисионари путем медија, или да се више посвети некој социјалној и харитативној делатности? На који начин и у коликој мери Црква треба да буде заступљена у медијима? Требају ли нам конкретни верски медији или само одређени простор на јавном сервису и медијима са националном фреквенцијом? Постоји ли поверење између Цркве и медија? Да ли су медији за Цркву „нужно зло“ или „насушна потреба“? Колико су мањинске заједнице заступљене у медијима? Где су границе медијске слободе и када она почиње да вређа слободу другог? Ова и мноштво других питања могла су се чути на овом плодотворном скупу чији су учесници у пријатељској атмосфери размењивали своја мишљења, искуства, недоумице. На крају је закључено да су овакви и слични догађаји од изузетног значаја за наше друштво, и да теме које су овде покретане треба промишљати и продубљивати и у будућности.

текст ђакон Станко Лакетић

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *